Menu
Behandelingen

Lumbale myelografie (caudografie)

Een myelografie of caudografie is een röntgenonderzoek waarbij geprobeerd wordt om met behulp van contrastvloeistof in het wervelkanaal de oorzaak van de klachten te vinden. Daarna worden een aantal foto`s gemaakt en een CT-scan.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Hoe gaat een lumbale myelografie (caudografie)?

  • De neuroloog die de punctie uitvoert, legt eerst uit wat er gaat gebeuren.· U neemt plaats op de onderzoekstafel, op uw linkerzijde. Soms moet u rechtop op de tafel zitten. De neuroloog vraagt u om uw rug zo bol mogelijk te maken. Vervolgens bepaalt hij/zij de plaats waar hij/zij gaat prikken en zet hier bijvoorbeeld met een pen een markering.
  • Daarna wordt er gedesinfecteerd. Hierna brengt de neuroloog de naald rustig in. De meeste mensen ervaren de prik niet als pijnlijker dan een bloedprik in de arm.· Als de positie van de naald goed is, wordt de tafel een stukje gekanteld en wordt het contrast ingespoten. De arts verwijdert de naald en er wordt een pleister op het prikgaatje geplakt.
  • De röntgenlaborant maakt een serie foto’s in verschillende richtingen.
  • Vervolgens gaat u in uw bed terug en wordt u naar de CT gebracht voor aanvullend onderzoek. De CT-scan duurt ongeveer 10 minuten.

Risico's en bijwerkingen

Meestal zijn er geen nadelige gevolgen van het onderzoek. Soms treedt er tijdelijk wat nek- en/of hoofdpijn op door de verminderde druk in het hoofd. Hiervoor mag u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Een enkele keer kan de nek- en/of hoofdpijn aanhouden, met name bij het opstaan of als u gaat liggen. Dit komt door het nalekken van het vocht uit het prikgaatje in de vliezen. Als u een pijnstiller neemt en u gaat een poosje op bed liggen, gaat het meestal vanzelf over.

De uitslag

Een radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek dat hij begeleid heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Nazorg

Na het onderzoek heeft u bedrust en moet u nog 4 uur rechtop blijven zitten. Het is noodzakelijk dat u na het onderzoek veel drinkt, want dit zorgt ervoor dat het contrastmiddel het lichaam via de nieren en de blaas weer verlaat. Als u verder geen klachten heeft mag u hierna uit bed en naar huis. Regel vooraf vervoer, het is niet verstandig zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.

Downloads

Wilt u meer informatie over de lumbale myelografie (caudografie) en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.