Menu
Behandelingen

Lower body lift

U bent erg veel gewicht verloren als gevolg van een bariatrische ingreep zoals een gastric sleeve of een gastric bypass. U heeft daardoor erg veel huid over en u ondervindt daar hinder van. Dan komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een contourherstellende ingreep. Een lower body lift is zo‘n ingreep. Hierbij verwijderen we chirurgisch het huidoverschot rondom uw heupen.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Lower body lift

Voor de operatie

 • Tijdens uw polikliniekbezoek bespreekt de chirurg de operatie met u en legt hij de gang van zaken rond de verdoving uit. De operatie vindt plaats onder narcose. U verblijft twee tot drie dagen in het ziekenhuis. De chirurg vraagt een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie.
 • Om te controleren of uw voedingstoestand optimaal is kan een bloedonderzoek nodig zijn. Dit gebeurt na het eerste poliklinische bezoek. Als daaruit blijkt dat uw bloedwaarden niet optimaal zijn, schakelen we mogelijk een diëtiste in.
 • Na het poliklinische bezoek wordt een afspraak gemaakt met de verpleegkundige die u adviseert over de aan te schaffen drukkleding die nodig is na de operatie. Vaak zijn deze kosten voor u en vergoed de verzekeraar ze niet.
 • Voor de operatie en in de periode na de operatie worden foto’s van u gemaakt door de medisch fotograaf. De foto’s worden gekoppeld aan uw medisch dossier.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw chirurg bepaalt samen met u of u met de bloedverdunnende medicijnen kunt stoppen en wanneer u deze weer kunt gebruiken.
 • Meld ook eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.
 • Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan minimaal vier weken voor de ingreep volledig te stoppen met roken. Als blijkt dat dit niet het geval is, dan gaat de operatie niet door.
 • Minimaal twee weken voor de ingreep verneemt u waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw voicemail, luister deze dan helemaal af. U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Volg daarvoor de voorbereiding die beschreven staat in de brochure ‘Instructies voor de operatie, pre-operatieve screening en anesthesie’.

Wat neemt u mee?

Neem uw patiëntenpas of afsprakenkaart met barcode mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan ruim voor uw afspraak bij het inschrijfpunt in de centrale hal.

De operatie

De chirurg tekent eerst het teveel aan huid af. De operatie begint met u in buikligging en eindigt met u in rugligging. We verwijderen het teveel aan huid, waarna we de huid gladtrekken en hechten. Gevolg hiervan is dat de navel meestal verplaatst moet worden. Voor het laten aflopen van wondvocht legt de chirurg enkele drains (slangetjes) aan onder de huid. Deze blijven meestal twee tot drie dagen zitten en worden op de afdeling verwijderd. De operatie duurt 240 tot 280 minuten.

Na de operatie

Voor een goed herstel en resultaat van de operatie doet u er goed aan onderstaande leefregels op te volgen:

 • U draagt na de operatie dag en nacht elastische kleding volgens voorschrift van de chirurg. De huid moet namelijk goed tegen de onderlaag aangedrukt worden.
 • Na twee dagen mag u het verband zelf verwisselen en weer douchen.
 • Neem veel rust in de eerste twee weken; op geleide van de pijn.
 • Na een week komt u voor controle terug op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee; de hechtingen en steunpleisters worden dan verwijderd.
 • Na drie weken mag u weer gewoon werken.
 • Na zes weken kunt u voorzichtig weer beginnen met de buikspieroefeningen zoals u gewend was voor de operatie. Dit kunt u daarna langzaam uitbouwen.
 • Na ongeveer zes weken kunt u weer sporten.
 • Na enkele maanden vermindert de gevoeligheid en de roodheid. Het eventuele gevoelsverlies en de mogelijke zwelling ter hoogte van de onderbuik verdwijnen vanzelf na ongeveer een half jaar

Complicaties

Bij iedere operatie is er kans op gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen.