Menu
Behandelingen

Liesbreukoperatie

Er zijn 2 manieren om een liesbreuk te herstellen. Bij beide operaties wordt de zwakke plek in uw lies verstevigd. Dit gebeurt met een matje, een kunststof materiaal dat veilig is en door het lichaam wordt geaccepteerd. Dit zorgt er voor dat uw buikwand wordt verstevigd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Hoe gaat een liesbreukoperatie?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient bij u de verdoving toe, zoals afgesproken is tijdens de preoperatieve screening. Als het nodig is, scheert de verpleegkundige de haren ter hoogte van uw lies weg. Tijdens de operatie zijn uw specialist, anesthesioloog en operatieassistent aanwezig.

Klassieke methode

Bij de open methode maakt de specialist een snee van ongeveer 8 cm in de huid, ter hoogte van de lies. De uitstulping van het buikvlies, opening of zwakke plek in de buikwand wordt opgeheven en verstevigd door middel van een matje. De huid wordt gehecht met een oplosbare hechting.

Kijkoperatie (laparoscopie)

Voor de kijkoperatie maakt de specialist 3 kleine sneetjes van ongeveer 1 centimeter in de buikwand. Hier worden via 3 smalle buisjes, de camera en de instrumenten ingebracht. Op een scherm volgt de specialist zijn handelingen en brengt via 1 van de buisjes het matje in.

Risico's en bijwerkingen

In beide gevallen is de wond de eerste dagen pijnlijk en is de kans op een nieuwe breuk 1- 5%.

Nazorg

Als u voldoende hersteld bent, weinig tot geen pijn voelt en wat gegeten en gedronken heeft mag u weer naar huis. In de regel is dit een paar uur nadat u geopereerd bent. Soms vindt de specialist het beter dat u nog een nacht in het ziekenhuis blijft. Dat kan ook al voor de opname worden besloten. De operatiewondjes zijn zodanig gesloten dat er geen hechtingen verwijderd dienen te worden. U kunt na 2 dagen de pleister verwijderen. Ook mag u dan weer onder de douche. U mag na de operatie niet zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan. Zorg er voor dat iemand u ophaalt.

In principe kunt u enkele dagen na de operatie uw dagelijkse activiteiten hervatten. Wij adviseren u wel de eerste week rustig aan te doen. U hebt geen beperkingen maar het lichaam zal aangeven wanneer u teveel doet. Het is belangrijk om voldoende te drinken en vezelrijk te eten wanneer u weer thuis bent, op deze manier houdt u de ontlasting soepel.

Aandoeningen