Menu
Behandelingen

Leveroperatie goedaardig

Is na onderzoek vastgesteld dat er een goedaardige tumor in uw lever zit? Uw behandelend specialist stelt een leveroperatie voor. U leest hier belangrijke informatie over deze ingreep.

Lees voor

Hoe gaat een goedaardige leveroperatie?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog brengt een infuus in. Ook plaatst hij via een ruggenprik een heel dun slangetje tussen de ruggenwervels om pijnstillende medicijnen toe te dienen tijdens en na de operatie. Via het infuus wordt de narcose toegediend. De ingreep vindt plaats op de operatiekamer, onder algehele anesthesie. Dit heeft de anesthesioloog met u besproken tijdens de pre-operatieve screening. Tijdens de operatie wordt er een grote snede gemaakt rechts boven in de buik. Soms is er een uitbreiding van de snede naar het midden en links boven in de buik noodzakelijk. Tijdens de operatie wordt een echo van de lever gemaakt om te beoordelen of de goedaardige tumor in de lever goed is weggehaald of weggebrand. Na de operatie kan de specialist besluiten om een slangetje (drain) in het wondgebied te leggen.

Risico's en bijwerkingen

Bij een leveroperatie bestaat de kans op complicaties, zoals een nabloeding, infectie of gallekkage. Dit is rond de 30%. Dit is afhankelijk van de grootte van de operatie. De kans op complicaties is mede afhankelijk van de conditie en de leeftijd van de patiënt.

De uitslag

De specialist bespreekt met u hoe de operatie is verlopen en wat de uitslag is van het weefselonderzoek. Er wordt een afspraak voor gemaakt zodat uw familie ook aanwezig kan zijn. 1 week na de operatie wordt een CT-scan gemaakt.

Nazorg

Al voor de opname is besproken of er hulp geregeld moet worden zodra u weer naar huis mag. Als het nodig is komt tijdens uw opname een medewerker van het Transmuraal Logistiek Bureau langs om de zorg thuis te regelen. Zo nodig voor de wondzorg wordt de wijkverpleegkundige ingeschakeld. Dit wordt tijdig geregeld met de thuiszorgorganisatie.

Als het herstel voorspoedig verloopt, kunt u na ongeveer 5 tot 10 dagen naar huis. Dat kan als u weer normaal eten kunt verdragen en weinig pijn heeft. U kunt wellicht voor uzelf zorgen maar u zult nog snel vermoeid zijn. Het is dan prettig als er iemand is die kan helpen met eten koken, boodschappen doen en huishoudelijk werk.Als u ontslagen wordt uit het ziekenhuis krijgt u afspraken mee voor de poliklinische controle bij de specialist. De wond is na ontslag vaak nog gevoelig, zeker als u meer gaat bewegen. U mag hiervoor 3 tot 4 maal per dag 1 of 2 tabletten paracetamol gebruiken. U mag gewoon douchen maar nog niet in bad zolang er hechtingen zitten of de wond niet dicht is.

Downloads

Wilt u meer informatie over de leveroperatie en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.