Menu
Behandelingen

Laserbehandeling

Ondergaat u binnenkort een laserbehandeling op de polikliniek Oogheelkunde? U leest hier meer over de laserbehandelingen: Nastaar laser, Perifere Iridotomie (PI), Selectieve Laser Trabeculoplastiek (SLT), Netvlies laser (Retinalaser).

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 15

Hoe kom ik er?

Route 1
Lees voor

Hoe gaat de laserbehandeling?

Nastaar laser

Direct voor de behandeling krijgt u nog een verdovende druppel. Tijdens de behandeling rust het hoofd in een steun en wordt er een contactlensje (vergrootglas) met gel tegen het oog geplaatst. Door de verdovende druppel is dit niet pijnlijk. Door het contactlensje heen wordt de laserstraal gericht op het achterste kapsel (de nastaar) en wordt hier een opening in gemaakt. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten en is pijnloos.

Bijwerkingen

Er is een kleine kans op een lichte beschadiging van de kunstlens door de laserstralen. In de regel geeft die beschadiging geen klachten met het zien. Er kan een milde ontstekingsreactie ontstaan na het laseren (dit kan zich uiten in pijn, meer last van het licht hebben of tijdelijk verminderd zicht). Dit kan met druppels worden behandeld.

Perifere Iridotomie (PI)

Direct voor de behandeling krijgt u nog een verdovende druppel. Tijdens de behandeling rust het hoofd in een steun en wordt er een contactlensje (vergrootglas) met gel tegen het oog geplaatst. Door de verdovende druppel is dit niet pijnlijk. Door het contactlensje heen worden met de laserstraal 1 of 2 kleine gaatjes gemaakt in de iris. Deze laserstralen kunnen aanvoelen als een korte steek in het oog.

Bijwerkingen

De kans op bijwerkingen is erg klein. De meest voorkomende bijwerking is een tijdelijke oogdrukstijging, dit is ook de reden dat de oogdruk een uur na de laser gecontroleerd wordt. In zeldzame gevallen kan er een bloeding voor in het oog ontstaan of kan er na de behandeling in bepaalde lichtomstandigheden valse lichtinval door de opening in de iris optreden.

Selectieve Laser Trabeculoplastiek (SLT)

Direct voor de behandeling krijgt u nog een verdovende druppel. Tijdens de behandeling rust het hoofd in een steun en wordt er een contactlensje (vergrootglas) met gel tegen het oog geplaatst. Door de verdovende druppel is dit niet pijnlijk. De behandeling duurt 5-10 minuten en is pijnloos.

Bijwerkingen

Bij deze vorm van laserbehandeling is de kans op bijwerkingen erg klein.
Incidenteel kan de druk kort na de laser tijdelijk hoger zijn maar dit is meestal niet noemenswaardig. Het is belangrijk om direct telefonisch contact op te nemen bij plotseling verminderd zicht of pijn aan het oog.

Netvlies laser (Retinalaser)

Direct voor de behandeling krijgt U nog een verdovende druppel. Tijdens de behandeling rust het hoofd in een steun en wordt er een contactlensje (vergrootglas) met gel tegen het oog geplaatst. Door de verdovende druppel is dit niet pijnlijk. Het is belangrijk dat u uw kin op de steun houdt en het voorhoofd tegen de band zodat uw hoofd tijdens de laser niet beweegt. Nadat de positie door de oogarts is gecontroleerd wordt de behandeling gestart. De laserbehandeling kan gevoelig zijn afhankelijk van de aandoening, dus het kan verstandig zijn vooraf een pijnstiller zoals paracetamol in te nemen. Gemiddeld duurt de behandeling 10 minuten per oog, maar het kan langer duren afhankelijk van de aandoening.

Bijwerkingen

De volgende bijwerkingen zijn beschreven maar de kans erop is zeer gering:
cornea erosie (schaafwond op het hoornvlies ten gevolge van het contactglas), uveitis (ontsteking van de diepere lagen in het oog), maculaoedeem (vocht onder de gele vlek), verhoogde oogdruk, netvlies-scheurtjes of -bloedingen.

Downloads

Wilt u meer informatie over de reden van deze laserbehandelingen en de nazorg? Download de folder hieronder.