Menu
Behandelingen

Laparoscopische elektrocoagulatie (LEO)

Bij een laparoscopische elektrocoagulatie (LEO) wordt tijdens een kijkoperatie in de eierstokken een aantal oppervlakkige kleine gaatjes gebrand. Hierdoor verandert de aanmaak van de hormonen in de eierstok. Dit kan leiden tot spontane eisprongen (ovulaties) in de maanden daarna.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Looproute 125
Lees voor

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Het is geen ziekte maar een syndroom. Er is sprake van meerdere symptomen die niet allemaal bij elke vrouw tot uiting hoeven te komen. Het beeld van PCOS is dus bij elke vrouw anders.

Symptomen

Normaal gesproken komen na de menstruatie bij de vrouw in de eierstokken enkele eiblaasjes (follikels) tot ontwikkeling. Meestal groeit slechts één van die blaasjes verder en komt tot eisprong (ovulatie). Bij vrouwen die PCOS hebben, worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd. Door een verstoring in de natuurlijke hormoonbalans kunnen deze follikels maar moeilijk tot groei en ovulatie komen. Deze onderontwikkelde follikels worden cysten genoemd. De naam poly cysteus ovarium syndroom betekent letterlijk vertaald: veel (poly) follikels (cysten) in de eierstok (ovarium). Deze verstoring in de hormoonbalans kan verschillende klachten geven. PCOS komt bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen voor.

Voorgestelde behandeling

Een mogelijke behandeling bij dit syndroom is een laparoscopische elektrocoagulatie (LEO) van de eierstokken. Bij een LEO wordt tijdens een kijkoperatie in de eierstokken een aantal oppervlakkige kleine gaatjes gebrand. Hierdoor verandert de aanmaak van de hormonen in de eierstok. Dit kan leiden tot spontane eisprongen (ovulaties) in de maanden daarna.

Download

Download voor meer informatie de folder