Menu
Behandelingen

Kaakcorrectie (osteotomie)

Afwijkingen in de stand van de kaak kunnen met behulp van een operatie gecorrigeerd worden. Het doel is een evenwicht te bewerkstelligen in de kaakgewrichten, de kauwspieren en de boven- en onderkaak, maar ook om een andere gelaatsuitdrukking te verkrijgen.

Lees voor

Wat is een kaakcorrectie (osteotomie)?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om kaken of delen van kaken te verplaatsen. Welke operatie u krijgt, is afhankelijk van het type afwijking in de stand van de kaak. Er moet altijd een zogenaamde botsnede in de kaak aangebracht worden, voordat de kaak verplaatst kan worden. Een botsnede wordt met een boor of zaagje in het bot van de boven- en onderkaak aangebracht en heeft tot doel de kaak te verzwakken of in stukken te verdelen.

Nazorg

De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks pijn. Een gezwollen gezicht kan ongemakkelijk zijn en soms is er wat keelpijn. Ook kan er de eerste dag nog wat bloed uit de mond komen. Tijdens en na de operatie krijgt u medicijnen om zwelling van het gezicht tegen te gaan en antibiotica om infecties te voorkomen. Na de operatie krijgt u elastieken tussen boven- en onderkaak. Dit gebeurt meestal op de verpleegafdeling. Om te kijken of de botstukken goed staan worden röntgenfoto’s gemaakt. Als de beet ook goed is en u voor uzelf kunt zorgen mag u weer naar huis.

Meestal blijft u twee tot vier dagen opgenomen. Wanneer u op de dagbehandeling bent geholpen, gaat u dezelfde dag weer naar huis. U krijgt een afspraak voor het volgende polibezoek mee. Meestal is dit één tot twee weken na de operatie.

Mondverzorging

Na de operatie begeleiden de mondhygiëniste en kaakchirurg u. De kaakchirurg controleert de wond en kijkt of u de tanden en kiezen goed op elkaar zet. De mondhygiëniste helpt en adviseert u bij de mondverzorging. Daarnaast krijgt u een spoelmiddel voor de mondreiniging en een fluorspoeling. De lippen kunt u het beste goed vet houden met lippencrème of gewone huishoudvaseline.

Voeding

De eerste dagen is vloeibaar voedsel het aangenaamst. Als u elastieken tussen boven- en
onderkaak hebt, kunt u daarna zachte voeding gebruiken. Dit betekent: alles wat u zonder
kauwen door kunt slikken. In uitzonderingssituaties zitten de kiezen echt met staaldraadjes aan elkaar vast. Dan kunt u alleen vloeibaar voedsel gebruiken. U krijgt voedingsadviezen op de verpleegafdeling en soms geeft de diëtist u nog extra advies. Zo nodig krijgt u een recept mee voor energierijke drank.

Downloads

Wilt u meer informatie over de mogelijke kaakcorrecties (osteotomie) en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.