Menu
Behandelingen

Instructies ter voorbereiding geplande buikoperatie

Als u binnenkort een buikoperatie ondergaat bestaat er een verhoogde kans op longcomplicaties. Hier leest u hoe u na de operatie zelf de kans op longcomplicaties zo klein mogelijk kunt houden.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 35

Hoe kom ik er?

Route 5
Lees voor

Wat te doen ter voorbereiding op een geplande buikoperatie?

Ademhalingsoefeningen

De eerste dagen na de operatie bent u nog gebonden aan bed of stoel. Het is dan belangrijk om uw longen actief te stimuleren. Vaak moet u eerst ademhalingsoefeningen uitvoeren om het longslijm ‘omhoog’ te werken voordat u het op kunt hoesten. Die ademhalingsoefeningen gaan als volgt:

  • Adem 3 keer diep in via uw neus, probeer 1 à 2 tellen uw adem vast te houden en adem daarna met uw lippen bijna gesloten (klinkt als: pfffff) weer uit.
  • Neem even pauze (15-30 seconden) door ‘normaal’ door te ademen.
  • Herhaal vervolgens bovenstaande oefening nog 2 keer.
  • Sluit na de derde en laatste oefenserie af door krachtig uit te ademen waarbij u steun geeft met het kussentje op de buik. Eventueel aanwezig slijm kunt u nu ook weg hoesten.

Hebt u grote moeite met de ademhalingsoefeningen dan kan de fysiotherapeut u daarbij begeleiden.

Nazorg

Naast bovenstaande oefeningen is het erg belangrijk dat u zo snel mogelijk uit bed komt. Het zitten in de stoel of staan/lopen en de inspanning die ermee gepaard gaat stimuleert het gebruik van de longen. De eerste dag na de operatie gaat u onder begeleiding van de verpleegkundige op de stoel zitten. De tijd en het aantal keer dat u uit bed bent zal zo snel mogelijk worden uitgebreid. Vervolgens gaat u eerst onder begeleiding van de verpleegkundige, later zelfstandig kleine stukjes wandelen.

Thuis kunt u verder werken aan uw volledige herstel. Hebt u hier grote moeite mee dan kan de fysiotherapeut u daarin begeleiden.

Downloads

Wilt u meer informatie over instructies ter voorbereiding op een geplande buikoperatie? Download de folder hieronder.