Menu
Behandelingen

Immunotherapie bij hooikoorts kinderen

Niezen, een kriebelhoest of traanogen? Bij hooikoorts ben je allergisch voor pollen van planten, bomen en gras. Als de behandeling met medicijnen weinig effect heeft, adviseren wij soms de ‘allergievaccinatie’, ook wel immunotherapie.

Immunotherapie is een behandeling waarbij wij het middel toedienen waarvoor je allergisch bent, in de hoop dat je er in de toekomst minder heftig op reageert.

Lees voor

Immunotherapie

Om ervoor te zorgen dat je kind in de toekomst minder heftig reageert op pollen van planten, bomen en gras, geven wij de behandeling een aantal jaren. De behandeling starten wij vaak in een periode met weinig klachten. Voor hooikoorts-patiënten is dit ruim voor het pollenseizoen in september of oktober. De kuur bestaat uit 2 fasen: instelfase en onderhoudsfase.

Allergievaccinatie

In de eerste fase kom je wekelijks samen met je kind naar het Deventer Ziekenhuis om één of meerdere allergievaccinaties op te halen. Vervolgens verhoogt de arts elke week een beetje de hoeveelheid van de allergievaccinatie. Daarna gaat de behandeling over in fase 2.

Immunotherapie hooikoorts

In de tweede fase kom je drie tot vijf jaar lang de allergievaccinatie ophalen in ons ziekenhuis of bij de huisarts. De arts overlegt met jou hoe vaak dit nodig is per jaar. De allergievaccinatie kan alleen toegediend worden door de huisarts, als de huisarts hier bekend mee is.

  • Bij ieder bezoek bespreek je de reacties van de vorige allergievaccinatie.
  • Het is ook belangrijk om veranderingen in medicijnen en recente of geplande vaccinaties door te geven.
  • De week voor en na een vaccinatie mag je geen allergievaccinatie ophalen.
  • Als je kind een allergievaccinatie heeft gekregen, wachten wij altijd minimaal 30 minuten in de nabijheid van de arts om te zien of er een allergische reactie optreedt.
  • De eerste uren na de injectie mag er geen zware lichamelijke inspanning worden verricht.
  • De injectie kan niet worden gegeven als uw kind ziek of grieperig is.