Menu
Behandelingen

Immunotherapie

Sinds een jaar geven we aan mensen met niet kleincellig longkanker en niercelcarcinoom immunotherapie in het Deventer Ziekenhuis. Naar verwachting word immunotherapie in de toekomst bij andere maligniteiten toegepast. De overlevingskans stijgt dankzij deze therapie.

Lees voor

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie zorgt ervoor dat het lichaam tumorcellen herkent en dat het lichaam vervolgens zelf deze cellen gaat opruimen. Het grote voordeel voor de patiënt is dat immunotherapie veel minder bijwerkingen kent dan een chemokuur. Echter indien bijwerkingen optreden moet je ze snel herkennen en handelen.

Immunotherapie wordt toegepast bij zogenaamde stadium 4 longkankerpatiënten. De ergste vorm van uitgezaaide longkanker. Voor stadium 1, 2 en 3 komen andere behandelmethoden eerder in aanmerking.

Resultaten

Ongeveer één op de vijf patiënten heeft baat bij een immunotherapiebehandeling. Waar bij veel stadium vier longkankerpatiënten in maanden van overleven wordt gedacht, is met immunotherapie een veel langere verlenging van leven realiseerbaar. Niet iedereen komt ervoor in aanmerking. Bij iemand met reuma of psoriasis bijvoorbeeld, kan zo’n aandoening zelfs verergeren als gevolg van immunotherapie.

Aandoeningen