Menu
Behandelingen

Hysteroscopie, therapeutisch

Een hysteroscopie ook wel kijkoperatie genoemd, kan plaatsvinden op de polikliniek of op de operatiekamer. Bij een therapeutische hysteroscopie wordt met een hysteroscoop de binnenkant van de baarmoeder in beeld gebracht.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat is een therapeutische hysteroscopie?

Een therapeutische hysteroscopie kan plaatsvinden op de polikliniek of op de operatiekamer. Dat hangt af van de duur, wat er gedaan moet worden en wat u zelf wilt.

Onderzoek op de polikliniek

Onderzoek met speculum en tangetje
Als het onderzoek onder plaatselijke verdoving of zonder verdoving op de polikliniek gebeurt, neemt u plaats op een onderzoekstoel met uw benen in de beensteunen. De gynaecoloog doet meestal eerst een inwendig onderzoek om de grootte en de stand van de baarmoeder te beoordelen.

Daarna wordt een speculum (spreider) in de schede gebracht. De baarmoedermond wordt zichtbaar en kan met een tangetje vastgepakt worden. Eventueel wordt met een dun naaldje op een paar plaatsen in de baarmoederhals plaatselijke verdoving gegeven. U voelt dit nauwelijks. Zo nodig rekt de gynaecoloog de baarmoederhals iets op. Dit kan lichte menstruatie−achtige pijn geven.

Onderzoek met kijkbuis
Het is ook mogelijk dat de gynaecoloog geen gebruik hoeft te maken van een speculum en tangetje, maar de kijkbuis direct inbrengt in de schede en in de baarmoederhals.

  • De arts brengt vervolgens de kijkbuis in de baarmoederholte. Door de kijkbuis komt de vloeistof om de baarmoederholte open te maken en te kunnen bekijken, wat ook menstruatie−achtige pijn kan veroorzaken.
  • Door of langs deze kijkbuis kunnen instrumenten in de baarmoederholte worden gebracht om zo bijvoorbeeld een vleesboom of poliep weg te halen (zie hysteroscopie, therapeutisch).
  • Het hele onderzoek duurt ongeveer een kwartier; als er ook een kleine ingreep wordt verricht, kan het wat langer duren.

Onderzoek op de operatiekamer

Als u op de operatiekamer geopereerd wordt, onder algemene narcose of met behulp van een ruggenprik, plaatst de gynaecoloog soms een katheter in de blaas en/of in de baarmoeder of een tampon in de schede, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies via de schede.

Downloads

Wilt u meer informatie over therapeutische hysteroscopie en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.