Menu
Behandelingen

Huidkanker - verwijderen schildwachtklier

Voor een verdere behandeling van een tumor van de huid (melanoom) is belangrijk om te weten of er uitzaaiingen in de lymfeklieren aanwezig zijn. Met een onderzoek van uw schildwachtklier voorkomt uw specialist het onnodig verwijderen van alle lymfeklieren in de oksel of lies.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Hoe gaat het verwijderen van de schildwachtklier?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatiekamer. Op de operatiekamer wordt u onder narcose gebracht zoals de anesthesist met u heeft besproken tijdens de preoperatieve screening. Als u onder narcose bent, wordt de schildwachtklier opgezocht met behulp van een apparaat dat de radioactieve straling meet. De specialist spuit in de huid rond de afwijking een kleine hoeveelheid blauwe kleurstof. Deze vloeistof bewandelt dezelfde weg als een eventuele uitzaaiing en verspreidt zich via de lymfebanen. De specialist spoort met het apparaat de schildwachtklier op, hierbij geholpen door de radioactiviteit en de kleurstof. Daarna verwijdert hij de schildwachtklier en daarna haalt hij de afwijking in de huid weg.

Risico´s en bijwerkingen

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij operaties de normale risico's op complicaties van een operatie zoals trombose, longontsteking, nabloeding en wondinfecties. Hiervoor worden zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen genomen.

De uitslag

Op het laboratorium onderzoekt de patholoog de verwijderde schildwachtklier en het verwijderde huidweefsel. De specialist bespreekt de uitslag met u als u voor controle naar de polikliniek komt.

Downloads

Wilt u meer informatie over het verwijderen van de schildwachtklier en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.