Menu
Behandelingen

Huidafwijking verwijderen (excisie)

Een excisie is een ingreep waarbij een huidafwijking wordt weggesneden en gesloten met hechtingen. Meestal gaat het om huidkanker in het gezicht, zoals de neus of het ooglid.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Wat gebeurt er bij huidafwijking verwijderen (excisie)?

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling voelt u wel dat er iets gebeurt, maar het doet geen pijn. De verdoving is ongeveer na 2 uur uitgewerkt. Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek. Deze doek mag u niet aanraken.

Verwijdering van een huidafwijking
Nadat de verdoving is ingewerkt, wordt de huidafwijking weggesneden en uw huid weer gesloten met hechtingen. Soms worden onderhuidse hechtingen gebruikt (deze lossen vanzelf op) en vervolgens worden de wondranden met een tweede laag hechtingen aan elkaar gehecht. Na de ingreep worden hechtstrips aangebracht. Ook wordt een absorberend verband aangebracht; dit verband kan de volgende dag verwijderd worden. Het verwijderde stukje weefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Hierbij wordt gekeken wat de precieze aard van het stukje weefsel is.

Verwijdering van een huidafwijking met uitgestelde sluiting
Bij ingreep met uitgestelde sluiting worden 2 afspraken gemaakt. Bij de eerste afspraak wordt de huidafwijking weggesneden. De ontstane wond blijft open en wordt afgedekt met gazen en pleisters. Het verwijderde stukje weefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Hierbij wordt gekeken wat de precieze aard van het stukje weefsel is. Er wordt dus niet gehecht, maar gewacht tot de patholoog het weefsel heeft onderzocht en duidelijk is of de huidkanker in zijn geheel verwijderd is.

Risico's en bijwerkingen

Bij elke ingreep kunnen complicaties ontstaan, zoals nabloeding of een wondinfectie. Ook kan het uiteindelijke litteken cosmetisch tegenvallen.

De uitslag

Twee weken na de ingreep wordt u gebeld door een medewerker van de polikliniek Dermatologie voor de uitslag van het weggenomen weefsel.

Downloads

Wilt u meer informatie over het verwijderen van een huidafwijking en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.