Menu
Behandelingen

Hormoonzalf (corticosteroïden)

Corticosteroïden zorgen ervoor dat de verschijnselen van een huidaandoening verminderen of verdwijnen, maar de oorzaak van de aandoening wordt niet weggenomen. Hoelang de klachtenvrije periode stand houdt, is niet te voor­spellen.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Wat is hormoonzalf (corticosteroïden)?

Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen en daarvan afge­leide geneesmiddelen. Corticosteroïden kunnen verwerkt worden in zalven, crèmes, lotions en dergelijke en worden als zodanig bij vele huidaandoeningen toegepast. In deze vorm worden zij ook corti­costeroïd-preparaten genoemd. Zij hebben een krachtige werking tegen ontste­kings­processen en bijkomende verschijnselen, zoals bijvoorbeeld jeuk. Ook remmen zij een eventu­eel ver­snelde deling van huid­cel­len. Ontsteking en soms ook versnelde celdeling spelen bij vele huid­ziekten een belangrijke rol. Daardoor hebben corti­costeroïden een onmisbare plaats bij de behan­deling van huid­ziekten. Zeer veel patiënten hebben dankzij de beschikbaarheid van deze middelen een leefbaarder bestaan gekregen.

Corticosteroïd-preparaten hebben als "hormoonzalf" bij velen een slechte naam. Door ondeskundig gebruik zijn er in de periode dat deze middelen net op de markt kwamen, onnodig veel bijwerkingen gezien. Door de angst voor mogelijke bijwerkingen, zoals vermeld in de bijsluiters, roept de naam "hor­moon­zalf" negatieve reacties op. Vooral ouders met kleine kinderen die "hormoonzalven" krij­gen voor eczeem, zijn vaak huiverig die zalven te smeren. Dat is begrijpelijk, maar niet terecht. Bij deskundig gebruik kunnen patiënten veel baat hebben bij het gebruik van corti­costeroïd-preparaten, zonder last te ondervinden van bijwer­kingen.

Meer informatie

Voor informatie over corticosteroïden voor de huid kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

Lees meer