Menu
Behandelingen

Hartritmemonitor implanteren

Een implanteerbare hartritmemonitor registreert 24 uur per dag uw hartritme. De recorder wordt ingebracht als u last heeft van duizeligheid, flauwvallen of hartkloppingen maar waarbij de oorzaak van de klachten nog niet is gevonden.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 00

Hoe kom ik er?

Route 79
Lees voor

Hoe gaat het implanteren van een hartritmemonitor?

Het implanteren van een looprecorder is een kleine ingreep. Dit vindt plaats op de hartkatheterisatiekamer van het ziekenhuis. U neemt plaats op een onderzoekstafel, waarna het apparaatje onder plaatselijke verdoving onder de huid wordt geplaatst. Dit gebeurt in het gebied tussen het linker sleutelbeen en het borstbeen.

Risico's en bijwerkingen

De behandeling brengt altijd risico’s met zich mee. Uiteraard probeert de arts om complicaties te voorkomen, maar er bestaat een zeer kleine kans dat de volgende complicaties optreden.

Bloeding/nabloeding
Door het aanbrengen van de hartmonitor onder de huid kunnen bloedvaatjes
geraakt worden waardoor een bloeduitstorting ontstaat. Deze verdwijnt meestal
vanzelf na enkele dagen.

Infectie
De behandeling wordt steriel uitgevoerd om infectie te voorkomen. Toch bestaat
er een kleine kans op infectie van de wond. Mocht u hier nog vragen over hebben, dan kunt u dit met de arts bespreken tijdens de opname.

Nazorg

Na de ingreep blijft u nog 1 uur ter observatie. De werking van de looprecorder wordt uitgelegd en u krijgt advies over de wondverzorging. Daarna kunt u met een afspraak voor controle bij de pacemakertechnicus naar huis. De vervolgafspraak is in principe over een ½ jaar, tenzij er klachten zijn of er op de thuismonitor ritmestoornissen zijn gezien.

Downloads

Wilt u meer informatie over het implanteren van een hartritmemonitor en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.