Menu
Behandelingen

Gipsbehandeling

Gips zorgt ervoor dat uw arm of been rust krijgt en goed kan genezen als het gebroken of gescheurd is. Ook zorgt het ervoor dat u minder pijn hebt. Voor een goed herstel is het van belang dat u bepaalde oefeningen en instructies opvolgt.

Lees voor

De gipsbehandeling

Als gips wordt aangebracht is het niet meteen hard. Kunststofgips heeft na 30 minuten zijn maximale sterkte bereikt en een kalkgips na 48 uur. Tot dat moment moet u zeer voorzichtig zijn met het gips. U mag uw arm of been niet belasten totdat het volledig is uitgehard. Laat het gips daarom niet op een harde rand rusten, maar leg uw arm of been op een kussen ter ondersteuning.

Oefeningen

Met oefeningen houdt u uw gewrichten en spieren soepel. Ze zijn ook goed voor uw bloedsomloop. Oefen overdag ieder uur, ongeveer 5 minuten.

Gips tot aan uw elleboog
Beweeg uw armen omhoog om uw schouder soepel te houden. Buig en strek uw elleboog. Beweeg de vingers die niet in het gips zitten en maak een vuist.

Gips tot aan uw schouder

Doe uw beide armen omhoog en houd ze ter hoogte van uw schouder. Maak een cirkelbeweging met uw armen. Beweeg de vingers die niet in het gips zitten en maak een vuist.

Gips om uw onder- en bovenbeen

Til uw been horizontaal op en beweeg de tenen die niet in het gips zitten.

Gips om uw onderbeen

Buig en strek uw knie. Beweeg de tenen die niet in het gips zitten.

Gips verwijderen

Als het gips net is verwijderd, is de kans groot dat uw spieren en gewrichten toch wat stijf zijn geworden ondanks de oefeningen. U zult de mitella/sling of krukken waarschijnlijk weer even nodig hebben. Neem uw mitella of krukken mee. Kort na het verwijderen van het gips zullen het been en de arm een neiging tot zwellen hebben. Zo'n zwelling neemt in de loop van de dag toe en is ‘s avonds het ergst. Dit is niet verontrustend, de zwelling verdwijnt langzamerhand spontaan. U kunt de klachten verminderen door het been of de arm niet te veel te belasten en hoger te leggen.

Downloads

Wilt u meer algemene informatie over de gipsbehandeling? Download de folder hieronder.