Menu
Behandelingen

Fototherapie bij geel zien

Heeft de kinderarts geconstateerd dat uw baby fototherapie nodig heeft omdat het te geel ziet? U leest hier meer over deze behandeling.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Hoe gaat fototherapie bij geel zien?

Als de baby geel ziet wordt er een hielprikje gedaan. Vanuit het verkregen bloed wordt op het laboratorium het gehalte aan bilirubine bepaald. De kinderarts beoordeelt naar aanleiding van de uitslag of behandeling noodzakelijk is.

Om de lever te helpen de gele kleurstof af te breken, kan worden besloten om uw baby te behandelen met fototherapie. Uw kind komt dan te liggen op een lichtgevend matje (de biliblanket) of onder een fototherapiespot.

Het matje dient zoveel mogelijk contact te hebben met het lichaam. Daarom wordt de luier zo klein mogelijk gevouwen en ligt uw kind zoveel mogelijk bloot. Uw kind mag wel een dekentje over. De spot staat op een bepaalde afstand boven de baby, de lichtcirkel van de spot beslaat zoveel mogelijk lichaamsoppervlakte. Ook hier mag het kind wel een klein luiertje aan maar geen deken over. Het licht breekt de gele kleurstof in de huid af. De kleurstof kan dan weer normaal via de urine en ontlasting het lichaam verlaten. Tijdens de behandeling zal de urine vaak wat donkerder van kleur zijn en kan de ontlasting wat dun en/of groenig zijn (uitscheiden van de bilirubine).

In principe kan deze behandeling op de kraamsuite plaatsvinden, zodat moeder en kind niet gescheiden worden. De kraamverpleegkundigen en kraamverzorgenden van de afdeling blijven voor u en de baby zorgen. Soms kan het noodzakelijk zijn dat de behandeling op de neonatologie plaatsvind. De behandeling wordt voorgezet op geleide van de laboratoriumuitslagen. Voor de normale icterus is deze therapie voldoende.

Aandoeningen

Downloads

Wilt u meer informatie over fototherapie bij geel zien? Download de folder hieronder.