Menu
Behandelingen

Flebografie en/of embolisatie van bekkenaderen

Bent u door uw arts verwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek en/of behandeling aan uw bekkenaderen (bloedvaten)? Een onderzoek van een ader wordt flebografie genoemd en het afsluiten van een bloedvat wordt embolisatie genoemd. Doel van dit onderzoek en de behandeling is de klachten te verhelpen door de afwijkende ader(s) af te sluiten.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Hoe gaat deze behandeling?

U neemt plaats op de onderzoekstafel. De noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen en u krijgt een plaatselijke verdoving (in de hals of in de lies). Daarna brengt de radioloog (via een ader in de hals of in de lies) een katheter in naar de aders die onderzocht worden. Tijdens het onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten en worden er röntgenopnamen gemaakt. Er worden opnamen gemaakt als u de adem even stilhoudt en er worden opnamen gemaakt tijdens persen.

Gekeken wordt of de kleppen die in een ader zitten goed functioneren, zo niet dan blijft het bloed in de ader staan. In dat geval gaat de radioloog over tot het emboliseren van het bloedvat. Dit gebeurt via dezelfde katheter, u merkt hier niets van. In de afwijkende ader worden coils ingebracht tot de afsluiting volledig is. Coils zijn metalen draadjes, veertjes die in het bloedvat achterblijven. Het bloed stolt daarop en het bloedvat is afgesloten.

Het bloedvat wordt op deze manier afgesloten, waardoor er geen bloed meer doorheen kan stromen. Dit kan gedaan worden omdat er voldoende aderen in het kleine bekken zijn die het bloed afvoeren naar het hart.

Risico's en bijwerkingen

De contrastvloeistof kan soms bij personen met een allergie, astma of bronchitis en suikerziekte (diabetes mellitus) bijwerkingen veroorzaken. U kunt daarvan gaan niezen, jeuk krijgen of misselijk worden. Tijdens het inspuiten kunt u een warm gevoel krijgen. Dit verdwijnt weer binnen enkele minuten. Soms ontstaat er op de plek waar de katheter wordt ingebracht een bloeduitstorting. 1 op de tien kunnen rugpijn krijgen tijdens de behandeling, dat kan ongeveer 2 dagen aanhouden. Indien u hier last van heeft, kunt u hier pijnstillers tegen gebruiken.

Downloads

Wilt u meer informatie over flebografie en/of embolisatie van bekkenaderen en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.