Menu
Behandelingen

Fistel bij de anus

Een fistel bij de anus is een abnormale verbinding (gangetje) tussen de endeldarm en de huid rond de anus. Heeft uw specialist op basis van uw klachten en alle bevindingen voorgesteld om uw fistel operatief te behandelen? U leest hier meer over deze behandeling.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Hoe gaat deze behandeling?

De behandeling vindt plaats op de operatiekamer. De anesthesioloog dient de verdoving toe zoals met u is besproken tijdens de preoperatieve screening. De specialist onderzoekt eerst hoe de fistelgang eruit ziet. Daarna legt hij de fistelgang open of verwijdert hem. Als de fistel door het onderste deel van de sluitspier van de anus verloopt (en dat is meestal zo) wordt ook dit deel van de sluitspier doorgenomen en opengelegd. Er blijft echter genoeg sluitspierweefsel over om incontinentie te voorkomen. De specialist maakt de operatiewond niet dicht; deze geneest vanzelf in een paar weken.

Risico's en bijwerkingen

De eerste periode na de behandeling komt er vaak enig verlies van controle van de sluitspier voor, met name bij winden. Hierbij kunt u ook wat vocht verliezen. Andere mogelijke complicaties na het behandelen van een anale fistel zijn: pijn, een ontsteking van de wond en een nabloeding.

Nazorg

Na de operatie, als de verdoving is uitgewerkt, kunt u weer naar huis. U mag nog niet zelf autorijden, regel daarom iemand die u naar huis brengt.

Als u het ziekenhuis verlaat, krijgt u 2 recepten mee. Het eerste is een recept om de ontlasting zacht te houden. Daardoor kan de wond beter genezen. U krijgt ook een recept mee voor nieuwe gaasjes om de wond mee af te dekken. Ververs de gaasjes 2 keer per dag. U kunt hiervoor in plaats van gaasjes ook maandverband gebruiken.

Downloads

Wilt u meer informatie over de operatie om de fistel te verwijderen en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.