Menu
Behandelingen

Enkelarthrodese (vastzetten van de enkel)

Een chirurgisch behandeling van enkelartrose is een enkelartrodese. Dit betekent dat het enkelgewricht vastgezet wordt. De meest mensen kunnen met een enkelgewricht dat is vastgezet redelijk tot goed lopen en hebben nadien geen pijn meer.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 55

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Hoe gaat een enkelarthrodese?

Een verpleegkundige begeleidt u in uw bed naar de operatieafdeling. U mag, als u kunt, zich verplaatsen van uw bed naar de operatietafel. De anesthesioloog past de verdoving toe zoals besproken tijdens de preoperatieve screening. Tijdens de operatie ziet u niet wat er gebeurt.

De operatie duurt circa 90-120 minuten. U wordt geopereerd in rugligging. Tijdens de operatie wordt het resterende deel van het kraakbeen verwijderd en wordt het sprongbeen in de juiste stand met 2 grote schroeven vast gezet aan het scheenbeen. U krijgt een snee aan de buitenzijde van de enkel en soms ook een aan de binnenzijde.

De volgende dag krijgt u gips op de gipskamer waarna een controle röntgenfoto wordt gemaakt.

Risico's en bijwerkingen

De belangrijkste risico's van deze operatie zijn; infectie, letsel van een zenuw of een bloedvat, nabloeding, trombosebeen en zoals eerder benoemt het niet vast groeien van de enkel.

Nazorg

Het herstel na de operatie vergt veel doorzettingsvermogen van u en van de mensen om u heen. Vanaf de operatiedag komt de fysiotherapeut bij u om u oefeningen te laten doen in bed. De verpleegkundige en fysiotherapeut helpen u op een stoel te gaan zitten. U krijgt uitleg over wat u wel en niet mag doen. Daarbij mag u het been niet belasten.

De dag na de operatie kunt u met ontslag als u:

  • Veilig met een hulpmiddel kunt mobiliseren; of u zich voort kan bewegen met de rolstoel.
  • Er geen wondlekkage is.
  • Het gips goed zit.
  • Thuis goede hulp heeft.
  • De pijn onder controle is met pijnmedicatie.

Als u niet thuis kunt revalideren, heeft de transferverpleegkundige een plek voor u geregeld in een woonzorginstelling.

Downloads

Wilt u meer informatie over de enkelarthrodese en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.