Menu
Behandelingen

Ovulatie-inductie

Ovulatie-inductie (eispronginductie) is een behandeling met medicijnen bij vrouwen die geen of bijna geen eisprong hebben.

Afdeling(en)

Contact

0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat is ovulatie-inductie?

Ovulatie-inductie is een zinvolle behandeling bij ongewenste kinderloosheid op basis van een cyclusstoornis. Dit uit zich in een onregelmatige, zeer lange of afwezige menstruele cyclus. Deze behandeling kan worden toegepast als in de hypofyse (hersenaanhangsel) onvoldoende follikelstimulerend hormoon wordt geproduceerd of als in de eierstokken wel eicellen aanwezig zijn, maar als die niet reageren op de normale prikkel uit de hersenen. Wanneer in de eierstokken onvoldoende eicellen aanwezig zijn die gestimuleerd kunnen worden, zoals bij
een vroegtijdige overgang, dan is ovulatie-inductie niet de juiste behandeling.

Overgewicht kan een oorzaak, maar ook een bijkomend symptoom (verschijnsel) zijn bij vrouwen met onregelmatige, zeer lange cyclus of afwezige menstruatie. Ook kan overgewicht het risico op complicaties bij ovulatie-inductie vergroten. Bovendien verloopt de behandeling vaak moeizamer en hebben zwaarlijvige vrouwen een verhoogde kans op risico’s bij een zwangerschap en bevalling. Om deze redenen hanteren wij een BMI-grens. Dat betekent dat we boven een bepaalde BMI-waarde niet behandelen. Het kan dus zijn dat wij u adviseren om eerst af te vallen voordat een behandeling wordt gestart. Daarnaast zien wij vaak herstel van de normale menstruele cyclus als er voldoende gewichtsverlies heeft plaatsgevonden.

Drie soorten medicijnen bij ovulatie-inductie

Bij ovulatie-inductie wordt de eisprong door middel van medicatie opgewekt. Uw gynaecoloog heeft de keuze uit drie medicijnen: letrozole, clomifeencitraat (ook wel Clomid genoemd) en gonadotrofinen (hormooninjecties met Gonal-F). Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaak van uw cyclusstoornis zal uw gynaecoloog een van deze middelen voorstellen.

Download

Download voor meer informatie de folder

Interessante links

Op de onderstaande websites vindt u meer informatie over medicatie en ook algemene brochures over verschillende behandelingen: