Menu
Behandelingen

Een operatie aan de onderrug

Als u veel klachten heeft door hernia, kan een operatie nodig zijn om de hernia/wervelkanaalstenose te verwijderen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 10

Hoe kom ik er?

Route 81
Lees voor

Hoe gaat een operatie aan de onderrug?

Hoe de ingreep bij u plaatsvindt, zal de neurochirurg vooraf met u bespreken. Zoals bij iedere operatieve behandeling, bestaat ook bij deze operaties een risico op complicaties. Uw behandelend arts bespreekt deze met u.

  • Bij iedere operatie wordt de huid, de barrière naar de buitenwereld, geopend en bestaat er dus een risico op een infectie.
  • Wordt er dieper geopereerd, dan worden diverse bloedvaatjes doorgesneden, die een nabloeding kunnen veroorzaken. Dit komt meestal zonder blijvende problemen goed – soms met een tweede ingreep, soms met antibiotica – maar het zorgt wel voor een vertraagd herstel.
  • Als de operatie aan of nabij zenuwen plaatsvindt, kan schade ontstaan aan die zenuwen. Vaak is het gevolg hiervan functie uitval: krachtverlies, gevoelsstoornissen en tintelende pijn. De kans dat dit in een onherstelbare mate optreedt is klein, namelijk minder dan 3 procent. Totale uitval van alle onderste zenuwen treedt maar zeer zelden op (minder dan 3 promille), maar deze uitval is dan veel hinderlijker door problemen met urineren, ontlasting en seksuele functies.

Na de operatie komt de neurochirurg samen, aan het eind van de dag, met één van de neurologen van het Deventer Ziekenhuis visite lopen op de afdeling. U wordt door de neurochirurg op dat moment overgedragen aan de neurologen. Naar verwachting kunt u de volgende dag met ontslag.

Beweegoefeningen

De fysiotherapeut en de verpleegkundige helpen u na de operatie hoe u in en uit bed kunt komen. Kijk hier u hoe zich kunt draaien, kunt verplaatsen in bed, kunt zitten en staan na een operatie aan de onderrug.

Downloads

Wilt u meer informatie over een operatie aan de onderrug en de leefregels na de operatie? Download de folders hieronder.