Menu
Behandelingen

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem is een ontsteking van de handen (en soms ook de voeten) die wordt gekenmerkt door met vocht gevulde blaasjes en blaren. De oorzaak van dyshidrotisch handeczeem is, ondanks veel onderzoek, niet duidelijk. Het is mogelijk om dyshidrotisch eczeem te behandelen.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Hoe wordt dyshidrotisch eczeem behandeld?

 • wegnemen oorzaak
  Indien een contactallergie of een schimmel de uitlokkende factor blijkt te zijn dient deze oorzaak vanzelfsprekend weggenomen te worden.
 • corticosteroiden
  In de actieve fase kan de arts corticosteroid-zalf voorschrijven. Corticosteroiden remmen het ontstekingsproces dat in feite de basis is van het eczeem. Zodra de actieve fase van het eczeem voorbij is kan men ook stoppen met het smeren van de hormoonzalf. In zeer ernstige, acute gevallen kan overwogen worden het eczeem te remmen met een (korte) corticosteroidenkuur in tabletvorm.
 • teerzalf
  Vooral bij de chronische vorm van dyshidrotisch eczeem die gepaard gaat met schilfering, kloven en milde ontsteking kan teerzalf worden toegepast.
 • onderhoudszalf
  Om de huid van de handen weer soepel te maken en de schilfers te verwijderen kan de arts verschillende soorten samengestelde zalven voorschrijven. Deze kunnen meerdere keren per dag op de handen worden aangebracht.
 • lichttherapie
  Soms kan lichttherapie een positief effect hebben op het eczeem
 • medicijnen
  Medicijnen die eczeem onderdrukken, naast prednisolon is dit cyclosporine, deze worden soms, tijdelijk, gegeven.

Dyshidrotisch handeczeem voorkomen

Bij 80% van de patiënten met dyshidrotisch eczeem wordt nooit een oorzaak aangetroffen. Dit betekent echter niet dat we helemaal niets kunnen doen om een nieuwe 'aanval' te voorkomen. Het is bij het voorkomen van handeczeem van groot belang dat de huid van de handen in een goede conditie verkeert. Het regelmatig 'invetten' van de handen om uitdroging te voorkomen en het beschermen van de handen tegen irriterende stoffen door middel van handschoenen, is erg belangrijk. Overleg met uw huisarts, dermatoloog en/of bedrijfsarts welke maatregelen u kunt treffen in de woon- en werkomgeving om de kans op het voortdurend terugkeren van dyshidrotisch handeczeem te verkleinen.

Aandoeningen