Menu
Behandelingen

Dialysekatheter - verzorging

Een katheter heeft u nodig voor een hemodialysebehandeling. Via deze katheter worden de afvalstoffen en het teveel aan vocht uit uw lichaam verwijderd. Het is daarom erg belangrijk ervoor te zorgen dat uw katheter goed blijft functioneren.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 25
Lees voor

Wat is goede verzorging van een dialysekatheter?

De katheter wordt voor een korte periode gebruikt bij de hemodialysebehandeling. Als u blijvend moet dialyseren, bespreken we op termijn met u de verschillende behandelingsvormen. Er wordt dan of een shunt aangelegd of een buikkatheter geplaatst. Tot die tijd is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw zojuist ingebrachte katheter goed blijft functioneren.

Optimale verzorging

De dialyseverpleegkundige verzorgt op de Dialyseafdeling uw katheter. Maar u hebt zelf ook een belangrijke rol bij de verzorging.

  • Zorg ervoor dat de katheter droog blijft. Als de katheter nat wordt, is er een verhoogde kans op infectie. Pas dus op met water. Douchen mag alleen op de dag dat u naar de Dialyseafdeling gaat en het liefst een uur voordat u vertrekt. De verpleging op de Dialyseafdeling verschoont dan het natte verband en verzorgt de katheter.
  • Neem contact op met de Dialyseafdeling als u koorts hebt en/of er bloedverlies is langs de katheter. Ook kan het gebeuren dat de katheter er onverhoopt - door welke omstandigheid dan ook - uit gaat. Druk het prikgat dan direct dicht met een steriel gaasje gedurende minimaal 15 minuten. Ook in dit geval moet u direct contact opnemen met de Dialyseafdeling en de instructies van de dialyseverpleegkundige opvolgen.
  • De dialysekatheter mag zonder overleg met de behandelend nefroloog niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan een dialysebehandeling. Bijvoorbeeld: het afnemen van bloed uit de katheter door een laboratorium of een huisarts is niet toegestaan! Dit geldt ook voor het toedienen van medicijnen via de katheter.
  • Als de katheter in uw lies is geplaatst, zijn er nog enkele bijzonderheden. U verblijft gedurende de tijd dat u deze katheter hebt in het ziekenhuis. U moet zoveel mogelijk op bed blijven liggen. U mag wel van het bed af om naar het toilet te gaan en om u te douchen op de dag van de dialyse.