Menu
Behandelingen

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen

Bij chronische buikpijn bestaan er langdurig pijnklachten onder in de buik. Soms wordt er een oorzaak gevonden voor de pijn, maar vaak ook niet. U staat dan voor de vraag hoe u kunt leren met deze pijn om te gaan.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat is de behandeling van chronische buikpijn?

Pijn in de onderbuik wordt chronisch genoemd als de klacht langer dan 3 tot 6 maanden bestaat. Vaak bestaat de pijn al jaren. Soms is de pijn (bijna) elke dag aanwezig, soms een paar dagen per week. De pijn wisselt van vrouw tot vrouw en soms ook bij dezelfde vrouw.

De pijnklachten gaan nogal eens gepaard met andere buikklachten, zoals een opgezette buik. Soms zijn er ook problemen met plassen of met de ontlasting en soms verergert de pijn bij de menstruatie. Seksuele problemen komen vaak voor.

Onderzoek en behandeling

In sommige gevallen kan een gynaecoloog door onderzoek een duidelijke oorzaak vinden voor de pijnklachten. Zo kan er sprake zijn van:

  • Afwijkingen in de baarmoeder
    Myoom, afwijkende vorm, afwijkende ligging, cysten, afwijkende eileiders
  • Afwijkingen aan de eierstokken
    Vergrote eierstok, cyste, endometriose, verklevingen
  • Blindedarmontsteking
  • Orgaanafwijkingen
    Problemen met de darmen, maag, lever of galblaas.

Afhankelijk van de uitkomst van de onderzoeken wordt een behandeling gekozen.

Geen duidelijke oorzaak

Het komt regelmatig voor dat er bij vrouwen met langdurig bestaande buikpijn geen afwijkingen worden gevonden, of dat een afwijkende bevinding de pijnklachten niet echt kan verklaren.
Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de afwezigheid van een afwijking niet betekent dat u geen pijn kunt voelen, dat u zich aanstelt, of dat de pijn ‘psychisch’ is. Pijn is iets wat u voelt en beleeft en wat kan bestaan zonder duidelijke verklaring.

Dat betekent dat het verstandig is de gevolgen van de pijnklachten voor uw dagelijks functioneren te onderzoeken en tegelijkertijd na te gaan of er bepaalde situaties in uw leven zijn die mogelijk samenhangen met de pijnklachten. Ook betekent dit soms, afhankelijk van uw klachten, medebeoordeling of behandeling door andere hulpverleners, zoals een fysiotherapeut, een diëtiste, een maatschappelijk werker,een psycholoog of een seksuoloog.

Aandoeningen

Downloads