Menu
Behandelingen

Carpaal tunnel syndroom

Bij lichte klachten of klachten waarvan een carpale tunnel syndroom wordt vermoed, maar waarvan geen bevestiging kan worden verkregen door het geleidingsonderzoek kan een niet operatieve behandeling worden ingezet. Bij ernstiger klachten wordt een operatie aangeraden.

Lees voor

Wat is de behandeling?

Niet operatieve behandelingen

Injectie met steroïden

Een injectie met corticosteroïden (bijnierschorshormoon) laat de zwelling in de carpale tunnel afnemen waardoor de klachten van het carpale tunnel syndroom kunnen verdwijnen. Na injectie duurt het enkele dagen voordat het effect langzaam begint te werken. Voor de behandeling met een injectie geldt dat de klachten na verloop van tijd meestal terugkomen.

Spalk

Een rustspalk voor de pols, die vaak 's nachts wordt gedragen, voorkomt oplopen van de druk en daarmee het ontstaan van tintelingen. Het is een effectieve behandeling met snel resultaat dat echter vaak na een aantal maanden afneemt.

​Operatieve behandeling

Carpale tunnel release

​Het tijdig opereren van het carpale tunnel syndroom geeft de grootste kans op het volledige en blijvende genezing van deze aandoening. Deze ingreep kan onder locale verdoving en poliklinisch worden verricht.

Wat kunt u verwachten van een operatie?

Een ontlastende operatie van de middelste handzenuw heft direct de overdruk op de zenuw op. Patiënten met nachtelijke tintelingen merken na enkele nachten al het verdwijnen van deze tintelingen. Het terugkomen van een gestoord gevoel kan een stuk langer duren. In sommige gevallen verdwijnen de klachten niet geheel.

Waarom helpt de operatie niet altijd voor alle klachten?

Bij een heel langdurige of heel heftige druk op de zenuw kan inwendige schade ontstaan. Die beschadiging kan genezen, maar gaat langzaam. Met het toenemen van de leeftijd neemt bovendien het vermogen van de zenuw om te genezen af. Hierdoor kan het dus komen dat een zenuw soms niet tot volledige genezing komt en iemand klachten overhoud. Of er sprake is van een dergelijke schade kan helaas tevoren niet aangetoond worden met het EMG of een ander onderzoek.

Downloads