Menu
Behandelingen

Cardioversie

Met een cardioversie wordt met behulp van een elektrische schok geprobeerd uw afwijkende hartritme in een normaal ritme te herstellen. Voor deze behandeling wordt u in slaap gebracht. Hierdoor merkt u zelf niets van de behandeling.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 00

Hoe kom ik er?

Route 79
Lees voor

Wat is cardioversie?

De cardioversie wordt uitgevoerd door een arts van de afdeling cardiologie in samenwerking met een verpleegkundige van deze afdeling. U wordt aangesloten op een monitor. Uw hartritme is daardoor voortdurend zichtbaar. Er wordt een infuus ingebracht waardoor op een later tijdstip slaapmedicatie toegediend zal worden.
Zodra de behandeling gaat plaatsvinden zult u een eventuele bril moeten afzetten en/of gebitsprothese verwijderen. Het slaapmiddel wordt toegediend en de werking is ongeveer 10 minuten. Als u wakker wordt uit de narcose hoort u direct of de behandeling geslaagd is. Als u goed wakker bent mag u weer eten en drinken.

Voorbereiding

  • Om een cardioversie veilig uit te kunnen voeren, moet de ritmestoornis korter dan 24-48 uur bestaan of moet u minstens 3 weken extra bloed verdunnende middelen gebruiken. Bij een paar van deze middelen staat u onder controle van de trombosedienst. De instelling van de antistolling (INR) door de trombosedienst moet lang voldoende goed zijn. Het kan ook zijn dat u een nieuwe generatie antistollingstabletten slikt. Hiervoor geldt ook dat u de tabletten trouw minstens een maand volgens voorschrift gebruikt moet hebben wil een cardioversie uitgevoerd kunnen worden. Op de dag van de behandeling worden de bloedwaardes gecontroleerd. Zijn deze waardes niet goed dan moet de cardioversie worden uitgesteld.
  • Voor de cardioversie vindt er meestal een screening plaats door de sedatie praktijk specialist. Dit is om van te voren een goede inschatting te kunnen maken over de gezondheidstoestand van de patiënt.
  • Vanwege de sedatie moet u op de dag van de cardioversie nuchter zijn. Dit houdt in dat u vanaf 24.00 uur niets mag eten en drinken. De ochtendmedicijnen (behalve eventuele plastabletten) moet u wel innemen, met een half glas water. Patiënten met suikerziekte moeten hun diabetesmedicatie die ochtend niet innemen maar meenemen naar het ziekenhuis.
  • Via de post ontvangt u een uitnodiging voor de cardioversie met aanvullende informatie en formulieren.

Downloads