Menu
Behandelingen

Blindedarmoperatie

Heeft de specialist een blindedarmontsteking vastgesteld en voorgesteld u te opereren? Tijdens deze operatie verwijdert hij uw blindedarm om uitbreiding van de ontsteking te voorkomen. Meestal gebeurt dit via open operatie (een snee in uw buik). Soms kan de arts besluiten de blindedarm te verwijderen via een laparoscopie (kijkoperatie).

Lees voor

Hoe gaat een blindedarmoperatie?

Op de operatiekamer gaat u liggen op de operatietafel en dient de anesthesioloog u de verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening.

Open methode

De specialist maakt een snee van ongeveer 6 cm in uw rechteronderbuik. Daarna verwijdert hij uw blindedarm. Als hij pus in uw buik aantreft, spoelt hij uw buikholte om te voorkomen dat uw buikvlies ontsteekt. Daarna hecht hij de wond met een oplosbare hechting. Soms wordt besloten de wond geheel of gedeeltelijk open te laten, zodat vocht uit het wondgebied kan worden afgevoerd.

Kijkoperatie (laparoscopisch)

Als het niet duidelijk is dat de blindedarm daadwerkelijk de oorzaak van uw buikklachten is, bekijkt de specialist uw buik eerst met een kijkbuis via uw navel. Als het zeker is dat uw blinde darm verwijderd moet worden, probeert de specialist dit te doen met behulp van de kijkbuis via uw navel en 2 kleine sneetjes in uw buik. Dit wordt ook wel laparoscopische appendectomie genoemd. Daarna hecht hij de sneetjes met oplosbare hechtingen.

Risico's en bijwerkingen

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is er ook bij een operatie aan uw blindedarm kans op complicaties, zoals trombose, longontsteking, nabloeding of wondinfectie. Bij een forse blindedarmontsteking waarbij de blinde darm gesprongen is, kan er na de operatie een abces, een holte gevuld met pus, ontstaan. Dan is het mogelijk dat u opnieuw geopereerd moet worden. Maar in de meeste gevallen kan het abces ook worden aangeprikt, waardoor het pus eruit kan lopen en het abces kan genezen.

Nazorg

Afhankelijk van hoe snel u herstelt, kunt u na 2 tot 5 dagen weer naar huis. Zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt, u kunt nog niet zelf aan het verkeer deelnemen. Hebt u last van pijn, dan kunt u paracetamol nemen. Zo nodig krijgt u verbandmateriaal of een recept daarvoor mee.

Eenmaal thuis mag u eten en drinken waar u zin in hebt. 2 dagen na de operatie kunt u weer douchen; met in bad gaan en zwemmen kunt u beter wachten tot na de poliklinische controle. U kunt na een paar dagen weer beginnen met uw normale activiteiten. Na 2 weken kunt u weer sporten. Verder gelden er geen beperkingen; uw lichaam geeft vanzelf aan als u teveel doet. Wanneer u weer kunt werken, hangt af van hoeveel ongemak en pijn u nog hebt.

Aandoeningen

Downloads