Menu
Behandelingen

Blaastumoroperatie (via TUR-T)

Heeft uw uroloog bij u een tumor in de blaas vastgesteld? Deze tumor wordt via een kijkoperatie weggehaald, ook wel Trans Urethrale Resectie van een Tumor (TURT) genoemd. Trans Urethraal betekent dat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd. Resectie wil zeggen: weg halen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Hoe gaat een blaastumoroperatie (via TUR-T)?

U wordt in uw bed naar de operatieafdeling gebracht. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. U ligt op de operatietafel in beensteunen. De uroloog brengt een scoop (kijkbuisje) via de plasbuis tot in de blaas. Met een elektrisch lisje wordt het tumorweefsel van binnenuit weggesneden. Kleine bloedinkjes kunnen met het lisje worden dichtgeschroeid. Na de operatie laat de uroloog een katheter achter in de blaas. Hierdoor wordt de blaas gespoeld, omdat de urine na de operatie vaak wat bloed bevat en het geeft de blaas kans om te herstellen. Het verwijderde weefsel wordt voor verder onderzoek opgestuurd.

Nazorg

  • Bloed in de urine kan tot 6 weken na de operatie voorkomen.
  • Drink dagelijks ongeveer 2 liter.
  • Drink geen alcohol, dit heeft een bloedverdunnende werking.
  • Doordat er via de plasbuis is geopereerd, heeft u kans op een blaasontsteking. Dit kan zich uiten door symptomen als pijn, branderig gevoel bij het plassen, vaak aandrang of koorts. Bij een of meer van deze symptomen is het verstandig een arts te raadplegen.
  • Het werk kan hervat worden na 2 weken, tenzij u zwaar lichamelijke arbeid verricht. Overleg dan met uw uroloog.

Downloads