Menu
Behandelingen

Blaastumor verwijderen en mitomycine spoeling

Als bij u een blaastumor is vastgesteld wordt die verwijderd met een Trans Uretherale Resectie van een Tumor (TUR-T). Trans Urethraal betekent dat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd. Resectie wil zeggen: weghalen. Na de ingreep krijgt u een blaasspoeling met mitomycine, om het tumorweefsel te remmen in zijn groei.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Hoe gaat blaastumor verwijderen en mitomycine spoeling?

Blaastumor verwijderen

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. Met een endoscoop wordt - via de plasbuis - de tumor in de blaaswand van binnenuit afgeschraapt. Na de operatie laat de uroloog een spoelkatheter achter in de blaas. Daarnaast krijgt u een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen tegen pijn of ontsteking.

De blaasspoeling

De blaasspoeling wordt gegeven door de verpleegkundige op de afdeling. Meestal op de dag van de ingreep of 1 dag erna. Door de blaaskatheter zal de mitomycine (spoeling) worden ingebracht. Die moet het liefst 2 uur blijven zitten, minimaal 1 uur om zijn werk te doen. Mitomycine is een spoeling die de blaastumor moet remmen in zijn groei. Het advies is om vlak voor en tijdens de mitomycine toediening zo min mogelijke te drinken, zodat de blaas niet te vol raakt. Het kan voorkomen dat de spoeling de blaaswand irriteert en dat dit gevoelig is.
U kunt hiervoor pijnstilling vragen. Gedurende 48 uur na de mitomycinespoeling wordt u verzocht na het plassen 2 x door te trekken met gesloten deksel en goed handen te wassen. De heren worden verzocht zittend te plassen.

Risico's en bijwerkingen

Doordat er via de plasbuis is gewerkt, hebt u kans op een blaasontsteking, Dit kan zich uiten door symptomen als pijn, een branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Door ruim te drinken, kunt u een blaasontsteking voorkomen.

Nazorg

Houd er rekening mee dat de opname 2 dagen duurt. In de urine kan nog wat bloed zitten. Schrik daar niet van, dit hoort er bij. Dit komt doordat de inwendige wond nog niet geheel is genezen. Dit kan tot 6 weken na de operatie voorkomen.

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt (geen alcohol in verband met bloedverdunnende werking) van minstens 2 liter per dag. Dit is goed voor de doorspoeling van de blaas en om te voorkomen dat er zich bloedstolseltjes kunnen vormen.
  • Het werk kan hervat worden na 2 weken, tenzij u zwaar lichamelijke arbeid verricht. Overleg dan met de uroloog.
  • Tot 2 weken na de spoeling mag u geen seksuele gemeenschap hebben.

Downloads