Menu
Behandelingen

Blaastumor verwijderen en mitomycine spoeling

Als bij u een blaastumor is vastgesteld wordt die verwijderd met een Trans Uretherale Resectie van een Tumor (TUR-T). Trans Urethraal betekent dat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd. Resectie wil zeggen: weghalen. Na de ingreep krijgt u een blaasspoeling met mitomycine, om het tumorweefsel te remmen in zijn groei.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Hoe gaat deze behandeling?

Blaastumor verwijderen

De uroloog heeft een blaastumor verwijderd. Soms heeft u Mitomycine (een chemospoeling) nodig om de tumorgroei te remmen.

De blaasspoeling

De chemospoeling wordt door de verpleegkundige via het slangetje in de blaas gegeven. De spoeling moet het liefst 2 uur blijven zitten, minimaal 1uur om zijn werk te doen. Het kan voorkomen dat de spoeling de blaaswand irriteert, u heeft dan het gevoel te moeten plassen. Geef dit op tijd aan bij de verpleegkundige. Het slangetje wordt verwijderd zodra deze niet meer nodig is.

Risico's en bijwerkingen

Doordat er via de plasbuis is gewerkt, hebt u kans op een blaasontsteking, Dit kan zich uiten door symptomen als pijn, een branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts.

Nazorg

Houd er rekening mee dat de opname 2 à 3 dagen duurt. In de urine kan nog wat bloed zitten. Schrik daar niet van, dit hoort erbij. Dit komt door het wondje in de blaas. Dit kan tot 6 weken na de operatie voorkomen.

  • Tot 48 uur na de mitomycine, is de urine besmet. U krijgt instructies op de afdeling.
  • n beweging blijven is goed voor uw herstel en voorkomt verlies van conditie en spiermassa. Belangrijk is om dit rustig op te bouwen en goed naar uw lichaam te blijven luisteren.
  • Als u nog last heeft van wondpijn mag u hiervoor 4 x daags 1000 mg. paracetamol innemen. Indien dit niet voldoende is neem dan contact op met de arts.
  • Drink minimaal 2 liter per dag. Dit is goed voor het spoelen van de blaas en voorkomt dat er zich bloedstolsels vormen. Aangeraden wordt de eerste 2 weken alcoholvrij te zijn in verband met de bloedverdunnende werking.
  • Het werk mag hervat worden na 2 weken, tenzij u zwaar lichamelijke arbeid verricht. Overleg dan met de uroloog.
  • Aangeraden wordt om de eerste 2 weken niet te sporten en fietsen. U mag wel autorijden.

Downloads