Menu
Behandelingen

Blaasstenen verwijderen via de buik

Blaasstenen kunnen pijn of bloed geven bij het plassen. Soms zijn de stenen zo groot dat ze niet meer via de plasbuis kunnen worden verwijderd. Daarom is met u besloten de blaasstenen via de buikwand uit de blaas te halen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Hoe gaat blaasstenen verwijderen via de buik?

U wordt in uw bed naar de operatieafdeling gebracht. U krijgt de verdoving van de slaapdokter (anesthesist) zoals afgesproken. Via een snede in de buikwand wordt de blaas geopend en de steen verwijderd. Na de operatie laat de uroloog een slangetje (blaaskatheter) achter in de blaas. Hierdoor loopt de urine weg. De blaasstenen krijgt u meestal mee in een potje.

Risico's en bijwerkingen

  • U kunt een blaasontsteking krijgen met koorts waarvoor u behandeld moet worden met antibiotica. Dit kan ook tijdens de herstelperiode voorkomen. Soms kan er ook een bijbalontsteking ontstaan.
  • De operatiewond kan gaan ontsteken. Dit herkent u aan een rode, warme en gezwollen huid rondom de wond. U kunt meer pijn ervaren, vaak met koorts en pus uit de wond.
  • Door de operatie kunt u een vernauwing van de plasbuis krijgen. Soms is hier een nieuwe operatie voor nodig om het op te lossen.
  • In zeer zeldzame gevallen kunt u een trombosebeen krijgen, waarvoor u medicatie moet krijgen.

Nazorg

Op de operatiedag heeft u bedrust, de dag na de operatie mag u weer uit bed. De zaalarts loopt dagelijks bij u langs. De opname duurt meestal 5 dagen. U gaat daarna met slangetje in de blaas (blaaskatheter) naar huis. De verpleegkundige leert u hiermee om te gaan en geeft materiaal mee voor thuis. De hechtingen zijn vaak oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden.

Leefregels

U krijgt uitgebreidere instructies voor uw herstel bij het ontslag van de verpleegkundige. Onderstaande instructies zijn goed om vast te weten:

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt, minstens 2 liter per dag.
  • Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u de komende 2 tot 4 weken niet zwaar tilt (max 2 kilo), geen zwaar huishoudelijk werk verricht zoals stofzuigen, vegen en ramen lappen, geen gemeenschap heeft en niet sport/ zwemt of fietst.

Download de folder