Menu
Behandelingen

Blaasstenen verwijderen via de buik

Blaasstenen kunnen pijn of bloed geven bij het plassen. Soms zijn de stenen zo groot dat ze niet meer via de plasbuis kunnen worden verwijderd. Daarom is met u besloten de blaasstenen via de buikwand uit de blaas te halen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Hoe gaat blaasstenen verwijderen via de buik?

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. Via een snede in de buikwand wordt de blaas geopend en de steen verwijderd. Indien er geen oplosbare hechtingen zijn gebruikt, moeten deze rond 2 weken na de ingreep worden verwijderd. Tijdens de ingreep krijgt u een blaaskatheter om de blaas te spoelen en rust te geven. De blaasstenen krijgt u meestal mee in een potje.

Risico's en bijwerkingen

Na iedere operatie bestaat de kans, dat u pijn hebt van de operatie. Door de ingreep is de kans verhoogd op een blaasontsteking. Dit kan zich uiten door symptomen als pijn en branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Ook kan er een wondinfectie optreden.

Nazorg

De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met doorgesproken tijdens de preoperatieve screening. Het is belangrijk voldoende te drinken, zodat u ruim en heldere urine produceert. Na 4 tot 6 weken mag het werk worden hervat, evenals het sporten en fietsen.

Downloads