Menu
Behandelingen

Blaassteen verbrijzelen

Als de uroloog een blaassteen bij u vastgesteld geeft die soms pijn of bloed bij de urine. Met een endoscoop wordt de blaassteen van binnenuit verbrijzeld. Hier leest u meer over deze ingreep.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Hoe gaat blaassteen verbrijzelen?

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. De uroloog brengt met een endoscoop een grijpertje in de blaas en knijpt (indien nodig) de steen in kleine stukjes om ze nadien te verwijderen. Na de operatie laat de uroloog een katheter achter in de blaas. Verder krijgt u een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen.

Risico's en bijwerkingen

Doordat er via de plasbuis is gewerkt heeft u meer kans op een blaasontsteking, Dit kan zich uiten door symptomen als pijn en branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Bij een of meer van deze klachten is het verstandig een arts te raadplegen. Door ruim te drinken kunt u een blaasontsteking voorkomen. Ook kan er bloed in de urine zitten. Zolang dit geen plasproblemen geeft, is dit niet erg.

Nazorg

U moet er rekening mee houden dat de opname 2 à 3 dagen zal duren.

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt (geen alcohol i.v.m. bloedverdunnende werking) van minstens 2 liter per dag.
  • Het werk, sporten, fietsen en gemeenschap kan hervat worden na 1 week.

Downloads