Menu
Behandelingen

Biopsie met echografie

Bij een biopsie wordt met een naald weefsel afgenomen voor onderzoek. Om de juiste plaats voor afname te bepalen, gebruiken we echografie. Daarbij worden inwendige organen en weefsels afgebeeld met geluidsgolven.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 35

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat is een biopsie met echografie?

De echo-assistent ontvangt u in de onderzoeksruimte. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. De radioloog zoekt met het echografieapparaat de juiste plaats op voor de verdoving. Na de verdovingsprik is toegediend krijgt u steriele doeken over deze plek en wordt een steriele gel aangebracht. De radioloog prikt met een naald de plaats aan waarvan weefsel nodig is. Op de monitor ziet hij of de naald op de juiste plaats zit. Via de naald wordt een pijpje met weefsel uit de plek weggenomen. U hoort dan een harde klik. De radioloog kijkt of er voldoende weefsel is weggenomen, anders volgt een 2e biopt. Uw huid wordt schoon gemaakt en u krijgt een pleister op de plaats van de punctie. De wond wordt een aantal minuten dichtgedrukt om het bloeden te stoppen.

Risico's en bijwerkingen

Een biopsie is in principe een veilige ingreep. Soms kan het toch voorkomen dat er een infectie optreedt of een nabloeding op de plek waar u bent geprikt. Het team dat het onderzoek uitvoert is getraind in het zo vroeg mogelijk herkennen en behandelen van eventuele complicaties.

Nazorg

Als alles goed gaat, mag u na het onderzoek naar huis. Het is verstandig om de rest van de dag rust te nemen. Als u pijn hebt mag u 4 x per dag Paracetamol gebruiken (2 tabletten van 500 milligram per keer). U kunt enkele dagen een weeïg gevoel hebben. De dag na het onderzoek kunt u weer uw normale werkzaamheden hervatten. Sporten of zwaar tillen moet u de eerste 2 dagen vermijden.

Downloads