Menu
Behandelingen

Bekkenfysiotherapie bij ontlastingsproblemen en anale klachten

Bent u vanwege klachten, door de specialist doorverwezen naar de bekkenfysiotherapie? U kunt last hebben van klachten zoals obstipatie, ontlastingsverlies, het niet kunnen ophouden van winden, maar ook anale pijn.

Lees voor

Wat is bekkenfysiotherapie?

Klachten als deze kunnen ontstaan door een niet goed functionerende bekkenbodem. De bekkenbodem is een groep spieren die het bekken aan de onderzijde afsluit en het plassen en ontlasten controleert. De spieren van de bekkenbodem kunnen (te) gespannen raken, dit kan obstipatie en pijn tot gevolg hebben. Anderzijds kan de bekkenbodem ook te zwak zijn, door een zware bevalling. Hierdoor kan het lastiger worden om ontlasting of winden (en natuurlijk ook urine) op te houden.

In beide gevallen is de bekkenfysiotherapeut de aangewezen persoon om u te leren de bekkenbodem beter te laten functioneren. In het ene geval zal het zijn dat u moet leren ontspannen, en in het andere geval kan het zijn dat u moet trainen om de bekkenbodem spieren te versterken.

Een hoge bekkenbodem spierspanning kan ook leiden tot pijn in de onderbuik, lage rug en aan het staartbeen. Deze pijn kan zo hevig zijn dat gewoon zitten onmogelijk is.
Bij het onderzoek en de behandeling van de bekkenbodem spieren kan de bekkenfysiotherapeut gebruik maken van meetinstrumenten zoals de myofeedback of de rectale oefenballon. Tevens besteedt de bekkenfysiotherapeut aandacht aan speciale adem- en ontspanningsoefeningen en een juist toiletgedrag.

Wilt u weten waar u terecht kunt? Klik hieronder voor de (geregistreerde) bekkenfysiotherapeuten bij u in de buurt.

Lijst Deventer en omstreken