Menu
Behandelingen

Hoortoestel (in het bot verankerd)

Gewone hoortoestellen kunnen allergische reacties en looporen veroorzaken. De KNO-arts kan dan een bone conduction device (BCD) voorschrijven. Dit is een in het bot van de schedel verankerd hoortoestel.

Bij het plaatsen van een BCD wordt operatief een titanium schroef in het bot achter het oor geplaatst. De patiënt kan hier dagelijks het hoortoestel op plaatsen. Een voordeel is onder andere dat het toestel geen contact maakt met de huid.

Lees voor

Hoe plaatst de arts een BCD gehoorstoestel?

Voordat de operatie kan beginnen, wordt eerst wat haar achter het oor weggeschoren en wordt de locatie van het implantaat bepaald. Na het steriel afdekken van het gebied achter het oor wordt een kleine snede gemaakt in de huid. Vervolgens wordt het titanium implantaat geplaatst in het bot van de schedel. Hiervoor moet een klein gaatje worden geboord met een diepte van maximaal 4 mm. Tot slot wordt er schuimverband met antibioticumzalf om het abutment geplaatst. Dit geheel wordt tijdelijk afgedekt door een rond kunststof afschermkapje (healing cap) en u krijgt een hoofdverband. De hele procedure duurt ongeveer 45 minuten.

Het BCD-systeem

Het BCD-systeem is opgebouwd uit drie onderdelen. De drie onderdelen van het BCD, van links naar rechts:

  • het implantaat (titaniumschroef)
  • het abutment (verbinding tussen implantaat en hoortoestel)
  • het hoortoestel (het BCD zelf).

Het implantaat en abutment in het schedelbot achter het oor. De lengte van het implantaat is doorgaans 4 millimeter.

Downloads