Baarmoederverwijdering
Bij een baarmoederverwijdering haalt de arts de baarmoeder weg. Bij sommige vrouwen is een baarmoederverwijdering nodig omdat zij een kwaadaardige aandoening in de baarmoeder hebben. Bijvoorbeeld baarmoederkanker of baarmoederhalskanker.
Andere vrouwen kiezen voor het weghalen van de baarmoeder omdat zij veel klachten hebben door een goedaardige aandoening. Het gaat dan bijvoorbeeld om vrouwen met endometriose of vleesbomen.
Hoe haalt de arts de baarmoeder weg?
Het kan een moeilijke beslissing zijn om de baarmoeder te laten weghalen. Zonder baarmoeder wordt u niet meer ongesteld en kunt u geen kinderen (meer) krijgen. Bij een goedaardige aandoening zijn vaak ook andere behandelingen mogelijk. Overleg met uw arts wat de mogelijkheden zijn.
U kunt de baarmoeder op verschillende manieren laten weghalen:
- Met een operatie via de vagina (vaginale hysterectomie). Dit kan als de baarmoeder niet te groot is en al iets naar beneden is gezakt. U herstelt snel en u krijgt geen zichtbaar litteken. Er komt alleen een litteken binnen in de vagina.
- Met een kijkoperatie (laparoscopie). Bij sommige vrouwen is de baarmoeder wel klein, maar niet genoeg verzakt voor een operatie via de vagina. Zij kunnen kiezen voor een kijkoperatie.
- Met een operatie via de buik (abdominale hysterectomie). Zo'n operatie is nodig bij een grote baarmoeder. De arts maakt dan een horizontale snee van 10 tot 15 cm net boven het schaambeen. Soms is het nodig om een grotere snee of een verticale snee te maken. Bijvoorbeeld als de baarmoeder erg groot is.