Menu
Behandelingen

Ascitesdrainage

Normaal bevat de buikholte een kleine hoeveelheid vocht. Het vocht wordt via de lymfe, het systeem dat afvalstoffen uit het lichaam verwijdert, weer opgenomen in het bloed. Lukt dit niet, dan ontstaat er ascites: een afwijkende vochtophoping in de buikholte.

Dit kan veroorzaakt worden door kanker of een leveraandoening. Door de vochtophoping is de buik gespannen en vergroot. Door het overtollige vocht hebt u snel een vol gevoel in de maag en kunt u last krijgen van benauwdheid of een continue druk op de blaas. Ook neemt uw gewicht toe.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 35

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat is ascitesdrainage?

Ascitesdrainage is het verwijderen van vocht uit de buikholte. Hierbij wordt de buikholte aangeprikt zodat het vocht kan weglopen. Voor de ascitesdrainage wordt u opgenomen op een verpleegafdeling, of u bent al opgenomen. Kom in ieder geval op de afgesproken dag en tijd naar de verpleegafdeling die u hebt doorgekregen. De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

U komt in bed naar de afdeling Radiologie. De laborant geeft u een uitleg over het verloop van de behandeling. De radioloog zoekt met een echografie-apparaat de juiste plaats voor de punctie door langzaam over uw buik te strijken. Wanneer de precieze plaats bekend is, wordt de plaats gedesinfecteerd (meestal met jodium) en komt er een steriele doek over het gebied. De radioloog verdooft de plaats waar de drain wordt ingebracht en maakt een klein sneetje in de huid. Vervolgens wordt de drain ingebracht dit kan nog gevoelig zijn. Aan de drain wordt een opvangzak bevestigd om het vocht op te vangen. Soms wordt een buisje vocht voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Dit is afhankelijk van de oorzaak van het ontstaan van het vocht.

Downloads