Menu
Behandelingen

Anticonceptie

Anticonceptie betekent letterlijk: tegen conceptie, of tegen bevruchting. Anticonceptie is een manier om de bevruchting en/of innesteling van een bevruchte eicel tegen te gaan en dus de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Behandeling

Geen enkele anticonceptiemethode is voor 100 procent veilig, maar er zijn wel steeds meer methoden die dit benaderen. Het meest betrouwbaar zijn de methoden waarbij u zelf niets hoeft te doen: de sterilisatie, het hormoonstaafje, het hormoonspiraal, het koperspiraal en de prikpil.

Hormonale middelen die u zelf moet 'bijhouden' blijken minder betrouwbaar te zijn: u kunt ze vergeten of verkeerd gebruiken. Hiertoe behoren de anticonceptiepil, de anticonceptiering, de anticonceptiepleister, het condoom, het diafragma of pessarium, het siliconenkapje, de zaaddodende middelen en de methode waarbij u uitrekent wanneer er een eisprong is.

Advies

De gynaecoloog zal met u bespreken wat de mogelijkheden voor u zijn met de voor en nadelen. Niet elke methode is voor iedereen geschikt, afhankelijk van bijvoorbeeld ziekten waarbij liever geen hormonen gegeven worden, de betrouwbaarheid en eventuele kinderwens in de toekomst geeft de gynaecoloog advies over anticonceptie.

Downloads