Menu
Sportgeneeskunde

Sportmedische keuringen

In het Deventer Ziekenhuis kun je terecht voor verschillende verplichte sportmedische keuringen vanuit sportbonden, instellingen of opleidingen. Elk onderzoek is er specifiek op gericht om een goede beoordeling te kunnen geven voor een veilige en verantwoorde beoefening van de desbetreffende sport of activiteit. Het is afhankelijk van de sport of opleiding hoe uitgebreid het onderzoek is.

Welke sportkeuringen bij Deventer Ziekenhuis?

De term sportmedische keuring wordt gehanteerd bij een aantal takken van sport waarvoor het ondergaan van een sportmedisch onderzoek verplicht is. Ook kan het zijn dat een sportmedisch onderzoek verplicht wordt gesteld vanuit je opleiding, wedstrijd of evenement waar je aan wilt deelnemen. Elk onderzoek is er specifiek op gericht om een goede beoordeling te kunnen geven voor een veilige en verantwoorde beoefening van de desbetreffende sport of activiteit. Het is afhankelijk van de sport of opleiding hoe uitgebreid het onderzoek is en wat de kosten hiervan zijn.

Voor het onderzoek vul je een vragenlijst in, deze neem je mee naar de afspraak met de sportarts. Na het onderzoek worden de resultaten en adviezen direct besproken. Na afloop maakt de arts een schriftelijke rapportage welke later wordt opgestuurd. De sportmedische keuring is inclusief een medische verklaring.

De sportmedische keuring is inclusief een medische verklaring.

Meer informatie over kosten en vergoedingen

Sportkeuringen

  • Om toegelaten te worden tot een opleiding kan een medische sportkeuring vereist zijn. Opleiding waarbij dit onder andere het geval is zijn; de sportopleiding CALO/ALO/CIOS/ sport & bewegen, Sportkunde, maar ook bij Psychomotorische Therapie (PMT) en Veiligheid & vakmanschap (Veva). Doel van dit onderzoek is om na te gaan of je zonder problemen kan voldoen aan de sportieve inspanningen tijdens de opleiding. Hierbij kunnen aangeboren en verworven afwijkingen een rol spelen. Meestal is hiervoor een Basis Sportmedisch Onderzoek (BSMO) voldoende.

    Specifiek bij de keuring voor de opleiding VeVa wordt het onderzoek onder andere aangevuld met een test om het vermogen om kleuren te zien te testen. Tijdens het sportmedische onderzoek wordt gekeken of je fit genoeg bent om de opleiding te volgen. Na deze keuring doorloop je nog de Defensiekeuring.


  • Als u een Staticline (SL)opleiding of Accelerated Free Fall (AFF) opleiding wilt volgen, moet u een medische verklaring kunnen overleggen. Dit kan via een Basis Sportmedisch Onderzoek (BSMO).

  • Voordat u start met duiken kunt u een duik medisch advies inplannen. Voor PADI en NOB is een sportmedisch onderzoek duiken verplicht. Ook duikers die de verplichte keuring voor het SCUBA-duiken willen herhalen zijn welkom.

    Bij het onderzoek wordt de duikspecifieke vragenlijst besproken. Het onderzoek bestaat uit een basis plus sportmedisch onderzoek (BSMO+). Dit wordt uitgebreid met onderzoek van het keel-neus-oorgebied.

    Bij een leeftijd boven de 50 jaar adviseert de Nederlandse Vereniging van Duikgeneeskunde om de hoogte van het cholesterol te bepalen. Afhankelijk van de bevindingen kan het nodig zijn om een inspanningstest te verrichten. Dit heeft te maken met factoren die het duikrisico kunnen verhogen (dit hangt af van uw leeftijd, Body Mass Index (BMI) en fysieke fitheid). Dit zal resulteren in een hogere prijs voor de totale keuring. Weet je dat er een reden is voor een inspanningstest, dan kun je ook direct een uitgebreid sportmedisch onderzoek inplannen (USMO).

    Formulieren:

    Meenemen:

    • Een identiteitsbewijs om u aan te melden in ons ziekenhuis.
    • De ingevulde vragenlijsten Vragenlijst Algemeen Sport Medisch Onderzoek en Duik keuring

    Je kunt een afspraak plannen bij de sportarts onder het code DUIK of USMO voor dit onderzoek.


  • Ook voor deelname aan een sportief evenement kun je terecht in het Deventer Ziekenhuis. Met deze medische verklaring kun je aantonen dat je gezond bent, en dat er geen bezwaar is tegen ‘competitie gericht sporten’. De inhoud van de keuring is afhankelijk van het sportevenement. Daarnaast wordt er onderscheidt gemaakt op basis van de leeftijd. Ben je boven de 35 jaar en ga jij een matig-intensieve sport beoefenen (hardlopen, wielrennen, e.d.) dan plan je een uitgebreid sportmedisch onderzoek (USMO) in. Onder de 35 jaar volstaat vaak een basis sportmedisch onderzoek (BSMO) met rust-ECG (hartfilmpje in rust). Check sportmedische onderzoeken voor meer informatie over het verschil tussen de verschillende onderzoeken.

  • Autosport (KNAF)

    Het aanvragen van een licentie bij de KNAF is gekoppeld aan een verplichte sportkeuring. Bij de keuring voor een internationale licentie dient er iedere 3 jaar een Elektrocardiogram (ECG) gemaakt te worden onder de 60 jaar. Bij een leeftijd van 60 jaar of ouder is een ECG in rust elk jaar van toepassing en wordt er iedere 2 jaar een ECG in inspanning vereist middels een inspanningstest. Het medische keuringsformulier kun je invullen via de site van de KNAF en moet je zelf meenemen naar de afspraak.

    Motorsport (KNMV en MON)

    Vanuit de KNWV en de MON is het alleen in sommige gevallen verplicht om een sportmedische keuring te ondergaan. Dit is bijvoorbeeld bij internationale licenties verplicht. Ook kan er op basis van de zelf ingevulde medische verklaring een sportmedische keuring worden opgelegd.

    In principe is dit een Basis Sportmedisch Onderzoek (BSMO), in veel gevallen wordt er ook urineonderzoek verricht. Afhankelijk van de reden van onderzoek. Uiteraard kun je ook vrijwillig een sportmedisch onderzoek inplannen.