Soorten zorg
Sportgeneeskunde behandelt, test, keurt en begeleidt sporters en patiënten van elk niveau. Van de spits van Go Ahead tot de recreant die zijn PR op de IJsselloop wil verbeteren tot de oudere inwoner die adviezen wil over het (weer oppakken van) bewegen. Van de amateursporter met een knieblessure tot de niet-sporter met achillespeesklachten tijdens het wandelen.
Soorten zorg
Sportgeneeskunde kan op verschillende manieren worden ingezet. Het doel van de behandeling kan het (oppakken van) sporten zijn, maar het kan ook zo zijn dat het sporten wordt ingezet als middel in een behandeling.
Sport als middel
Bij de inzet van sport als middel wordt sport en bewegen ingezet als middel tot verbetering van gezondheid en/of welzijn. Sport als middel is voornamelijk bedoeld voor chronische patiënten waarbij sport en bewegen een middel is tot het verbeteren van de gezondheid. Denk hierbij aan patiënten met chronische vermoeidheidsklachten, patiënten die weer actief moeten worden na een operatie of patiënten die aan het revalideren zijn.
Sport als doel
Bij sport als doel gaat het om sporters te helpen met advies, consulten en sportmedische onderzoeken om op een verantwoorde wijze te blijven sporten of weer te gaan sporten. Iedereen die sport, ongeacht het niveau waarop wordt gesport, valt onder deze doelgroep. We begeleiden breedtesporters, prestatiesporters en sportorganisaties & verenigingen waaronder Go Ahead Eagels.
Tarieven en vergoeding
Moet je betalen voor sport(medisch) advies? Dat hangt ervan af. Voor mensen die ziek zijn geweest of klachten hebben en worden verwezen door de huisarts of een andere specialist, vallen bepaalde sportgeneeskundige diensten gewoon onder de basisverzekering die iedereen heeft.
Blessures
Het Deventer Ziekenhuis heeft al jaren een sportmedisch centrum/ sportpoli. Deze poli is vooral gericht op het verhelpen van sportblessures. De Sportpoli heeft altijd nauwe contacten gehad met de afdeling orthopedie gezien de aard van veel sportblessures. Veel sporters hebben vaak klachten aan het bewegingsapparaat. Denk daarbij aan spier- en peesklachten, breuken, of nek-, rug-, schouder- en elleboogklachten. Ook klachten van de heupen, knieën, onderbenen, enkels en voeten komen veel voor. Voor elke sportgerelateerde blessure kun je al jaren in het Deventer Ziekenhuis terecht.
Samenwerking
Op de afdeling Sportgeneeskunde werkt onder andere de sportarts. De sportarts kijkt niet alleen naar het aangedane lichaamsdeel, maar kijkt juist naar het gehele bewegingsapparaat en de samenwerking tussen de verschillende gewrichten. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis heeft de afdeling een goede samenwerking met specialisten en paramedici, waardoor de sportgeneeskundige zorg in de volle breedte aangeboden kan worden.
Revalidatie
Sportgeneeskunde is er ook voor (revaliderende) patiënten. Mensen die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met hartfalen, een beroerte, corona of kanker, willen vaak ook weer kunnen sporten en bewegen. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Voor deze doelgroep kan sport een doel zijn, maar ook een middel. Door te gaan sporten op het juiste niveau kan sport worden ingezet als een middel om de gezondheid verder te verbeteren.
Inspanningstesten
Een inspanningstest is er voor iedereen die sport, of (weer) wil gaan sporten. En dus ook voor mensen die herstellen van een ziekte, bij revalidatie of patiënten met een chronische aandoening die willen gaan sporten en willen weten hoe belastbaar ze zijn. Kortom: voor iedereen die advies wil voor zijn of haar sport.