Innovatie
Er wordt in het Schouder en Elleboog Expertise Centrum Deventer veel innovatief onderzoek gedaan. Naar nieuwe schouderprotheses bijvoorbeeld. Maar ook naar tal van nieuwe behandelopties. Met universiteiten, maar ook met bedrijven.
Innovatief Deventer Schouderonderzoek
Er wordt in het het Schouder en Elleboog Expertise Centrum Deventer innovatief onderzoek gedaan. We werken hierbij samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Twente, de Mc Master University in Canada, de firma Auping en met de firma Wright Medical, fabrikant van nieuwe schouderprotheses.
Onderzoek naar nieuwe behandelopties
Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe behandelopties bij een tenniselleboog. Er is een nieuwe schouderprothese ontwikkeld en klinisch getest in het Deventer Ziekenhuis. Er is een nieuwe schouderoperatie ontwikkeld bij patiënt met een grote, niet te hechten, scheur in de pezen van de schouder. Er wordt samen met de Universiteit Twente onderzoek gedaan naar nieuwe diagnostiek met de MRI scan én er wordt een kussen ontwikkeld voor patiënten met schouderklachten, samen met de firma Auping.
Ontwikkeling nieuwe protheses
Bij een ernstige slijtage (artrose) van de schouder is het mogelijk de versleten schouder te vervangen door een schouderprothese.
Deventer innovatie schouderprotheses
Een schouderprothese geeft een goede afname van pijn, en de schouder kan weer beter bewogen worden. Tot voor kort was het niet mogelijk om patiënten met een ernstige slijtage en botverlies van het kommetje te behandelen. Het Schouder en Elleboog Expertisecentrum Deventer heeft meegeholpen om nieuwe schouderprotheses te ontwikkelen en te testen. Hierdoor is het nu mogelijk om patiënten met ernstige schouderartrose wel te helpen met een schouderprothese.
3-D prints in complexe schouderzorg
Het Schouder en Elleboog Expertise Centrum Deventer past als eerste ziekenhuis in Nederland een 3-D geprint richtapparaat toe voor nauwkeurige plaatsing van schouderprotheses.
3-D printing in Deventer schouderzorg
Het schoudergewricht is een van de meest mobiele en complexe gewrichten in het menselijk lichaam. Het bestaat uit een grote kop en een klein kommetje. Het kommetje zit vast aan het schouderblad wat vrij beweegt aan de rugzijde. Door deze bouw is het lastig om nauwkeurig een nieuwe kom te plaatsen bij een schouderprothese. Het Schouder en Elleboog Expertisecentrum Deventer is het eerste ziekenhuis dat bij alle patiënten die een totale schouderprothese krijgt een 3-D geprint richtapparaat laten maken met behulp van een CT-scan. Met dit 3-D richtapparaat kan de schouderprothese nauwkeuriger worden geplaatst met betere resultaten op de korte en de langere termijn.