Menu
Research oncologie

Vastendieet bij chemotherapie

Het Deventer Ziekenhuis neemt deel aan de DIRECT-2 studie: DIeet REstrictie als een toevoeging bij ChemoTherapie voor borstkanker.

Effectiviteit van chemotherapie vergroten?

We onderzoeken of het toevoegen van een kortdurend vastendieet, met behulp van een zogenaamd Fasting Mimicking Diet (afgekort FMD) de effectiviteit van de chemotherapie kan verbeteren ten opzichte van een normaal dieet. Het FMD is een speciaal 4 dagen dieet met weinig calorieën en eiwitten, bedoeld om vasten na te bootsen. Dit onderzoek voeren we uit bij patiënten met hormoongevoelige borstkanker die chemotherapie krijgen voorafgaande aan een operatie.

De DIRECT-2 studie is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum in samenwerking met de Borstkanker Onderzoeksgroep (BOOG). Het doel van dit onderzoek is om te kijken of de toevoeging van dit FMD aan het standaard chemotherapie schema vòòr de operatie, de bijwerkingen van chemotherapie vermindert (zoals vermoeidheid en verminderde concentratie) en het effect van de chemotherapie vergroot.

Het onderzoek loopt van 01-06-2023 tot eind 2026.

Lees hier het artikel

Contact

Denkt u mogelijk in aanmerking te komen voor deze studie? Vraag het na bij uw behandelend arts. U kunt ook contact opnemen met het researchteam oncologie, tel: 0570 536437 of via email: researchoncologie@dz.nl