Over pijn, oorzaken en behandelingen
In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen dagelijks chronische pijn. Chronische pijn heeft een grote impact op uw dagelijks functioneren, uw stemming en uw sociale leven.
Je zoekt naar een balans tussen mogelijkheden, verplichtingen en verwachtingen. Pijn is immers een klacht die niet zichtbaar is, maar wel steeds aanwezig.
Pijnklachten die wij behandelen
Voorbeelden van pijnklachten die wij behandelen op het Pijncentrum Oost-Nederland:
- Rug- en nekpijn;
- Littekenpijn;
- Pijn aan het bewegingsapparaat:
- Buikwandpijn;
- Pijn door gordelroos;
- Pijn als gevolg van kanker.
Als u langer dan drie maanden last heeft van pijn, spreken we van chronische pijn. De signaalfunctie van pijn (een weefselbeschadiging) is dan in veel gevallen verloren gegaan. Pijn is meestal een signaal in uw lichaam die ontstaat bij een beschadiging. Dit noemen we ‘acute’ pijn. Maar er hoeft niet altijd sprake te zijn van een beschadiging om pijn te hebben.
Het kan zo zijn dat de schade (bijvoorbeeld een wond of operatielitteken) aan uw lichaam hersteld is, maar dat de pijn blijft bestaan. Of er is überhaupt geen schade, maar toch heeft u pijn. In al deze gevallen spreken we van ‘chronische pijn’. Dit onderscheid is belangrijk, aangezien uw lichaam in het geval van chronische pijn op een andere manier reageert.
Behandelingen
Bij de behandelingen van chronische pijn moeten we rekening houden met lichamelijke factoren naast de psychologische en sociale factoren die een rol gaan spelen als pijn langer bestaat.
De behandeling van chronische pijn bestaat uit een combinatie van verschillende behandelingen, zoals:
- Uitleg over uw chronische pijn;
- Behandeling met medicijnen;
- TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie);
- Een interventionele pijnbehandeling (pijnblokkade);
- Neuromodulatie;
- Qutenza behandeling;
- Ondersteunen bij dagelijkse activiteiten met hulp van fysiotherapie (Netwerk Chronische Pijn), oefentherapie en ergotherapie;
- Psychologie.
Wanneer u een bezoek brengt aan het pijncentrum voor een invasieve behandeling, mag u nadien niet zelf autorijden of fietsen.
Zorg daarom altijd dat er iemand met u meekomt voor vervoer terug naar huis.
Omgaan met pijn
Er zijn ook behandelingen die zich meer richten op omgaan met pijn. Pijn kan niet alleen verminderd worden met medicatie of andere therapie. Er zijn verschillende manieren om zelf met pijn om te gaan en de pijn hiermee dragelijker te maken. Het psychologische aandeel in pijn is hierbij erg belangrijk. Pijn ontstaat pas wanneer de prikkel in de hersenen is aangekomen. Daardoor spelen de hersenen een erg belangrijke rol in pijnbeleving.