Menu
Klinische Pathologie

Werkzaamheden Klinische Pathologie

De afdeling Klinische Pathologie verzorgt histologisch, cytologisch, immunologisch, (beperkt) moleculair biologisch en postmortaal onderzoek ten behoeve van het Deventer Ziekenhuis en huisartsen.

Het laboratorium voor Klinische Pathologie (KP) doet onderzoek in cellen en verwijderde weefsels, zoals in tumoren, om bijvoorbeeld te bepalen welk type kanker iemand heeft.

Pathologie

Pathologie betekent ziekteleer en is afgeleid van de Griekse woorden pathos (ziekte ) en logos (leer). Pathologie is een ondersteunend medisch specialisme die zich met name bezig houdt met onderzoek van lichaamsmateriaal.

Het materiaal dat bij Pathologie wordt aangeboden is wisselend van aard. Zo komt er op het laboratorium weefsel van een knobbeltje in de borst binnen, een stukje huid of darm en cellen die bijvoorbeeld van een uitstrijkje uit de baarmoederhals komen. De patholoog onderzoekt of er afwijkingen zijn en rapporteert de uitslag naar de huisarts of medisch specialist. Samen zorgen ze ervoor dat uiteindelijk de juiste diagnose wordt gesteld. De patholoog is ook vaak betrokken bij het opstellen van een behandelplan vooral bij patiënten met kanker.