Menu
Fysiotherapie

Oefeningen na een orthopedische operatie

Kies de oefeningen wat door uw fysiotherapeut is geadviseerd. Als u twijfelt kunt u het beste overleggen met uw behandelend fysiotherapeut.

Voorste kruisbandreconstructie

Dit oefenprogramma bestaat uit een aantal korte video’s, die elk een oefening laten zien die belangrijk is om uit te voeren na een voorste kruisbandreconstructie. We adviseren om deze oefeningen de eerste dagen na uw operatie elke 2 uur uit te voeren. Omdat elk lichaam anders reageert op inspanning, kan het per dag verschillen hoe vaak u een oefening kunt uitvoeren. Als een oefening te zwaar is of u niet in staat bent om deze uit te voeren, sla deze dan over en bespreek dit met uw fysiotherapeut.

Ga op uw rug liggen met de rugleuning iets omhoog en de benen gestrekt. Trek rustig de voet en tenen naar u toe, alsof u de het gaspedaal loslaat. Beweeg vervolgens de voet naar een spitsstand, alsof u het gas helemaal intrapt. Herhaal deze beweging.

Om de strekking van de knie extra te oefenen kunt u in bed plaats nemen. Plaats een opgerolde handdoek ter hoogte van de hiel en probeer de knie zo lang mogelijk in deze houding te laten liggen

Ga op uw rug liggen met de rugleuning iets omhoog. Ondersteun eventueel met uw ellebogen het bovenlichaam. Probeer uw knie te strekken door de bovenbeenspier aan te spannen en houd dit 5 seconden vast. Herhaal deze beweging.

Ga op uw rug liggen met de rugleuning iets omhoog. Ondersteun eventueel met uw ellebogen het bovenlichaam. Probeer uw bovenbeen aan te spannen door de knie te strekken en probeer vervolgens het been volledig van het bed tot ongeveer 20 cm boven de matras te tillen. Houd hierbij uw bovenbeen aangespannen. Laat het been vervolgens weer terug op het bed zakken. Herhaal deze beweging.

Ga rechtop in een stoel zitten met armleuningen. Leg de armen ontspannen op de leuningen en zorg dat beide voeten stevig op de grond staan. Probeer nu rustig uw been te strekken door uw knie recht te maken. Trek hierbij de voet naar u toe. Houd deze beweging 5 seconden vast en keer rustig terug naar de beginpositie. Herhaal deze beweging met beide benen.

Ga op uw rug liggen met uw benen gestrekt. Buig de knie, door uw voet zo ver mogelijk richting uw bil te trekken. Als u de knie zo ver als u kunt heeft gebogen beweegt u rustig terug naar de gestrekte positie. Herhaal deze beweging.