Menu
Fysiotherapie

Oefeningen na borstkankeroperatie

Kies de oefeningen wat door uw fysiotherapeut is geadviseerd. Als u twijfelt kunt u het beste overleggen met uw behandelend fysiotherapeut.

Oefeningen na een borstkankeroperatie

U hebt een borstoperatie ondergaan, waarbij ook uw schildwachtklier of meerdere okselklieren zijn verwijderd. Voor uw herstel geven wij u in bijgevoegde folder adviezen en oefeningen voor de 1e en 2e week na de operatie.

Download de folder

Oefeningen

Dit oefenprogramma bestaat uit een aantal korte video’s, die elk een oefening laten zien voor de hand, elleboog en de schouder. Uw fysiotherapeut zal adviseren welke oefeningen voor u van belang zijn en hoe vaak u de oefening dient uit te voeren per dag. Omdat elk lichaam anders reageert op inspanning, kan het per dag verschillen hoe vaak u een oefening kunt uitvoeren. Als een oefening te zwaar is of u niet in staat bent om deze uit te voeren, sla deze dan over en bespreek dit met uw fysiotherapeut.

Week 1

Optrekken schouders​

Trek uw schouders op en ontspan ze weer. De armen blijven langs het lichaam hangen.

Laat uw armen langs uw lichaam hangen Beweeg beide armen gestrekt naar voren tot de pijngrens of maximaal tot schouderhoogte. Beweeg de armen vervolgens op dezelfde wijze terug naar de beginpositie. Herhaal deze beweging.

Ga rechtop staan en breng uw armen in een rechte lijn vanuit uw lichaam zijwaarts omhoog tot de pijngrens of maximaal tot schouderhoogte. Beweeg de armen vervolgens op dezelfde wijze terug naar de beginpositie. Herhaal deze beweging

Ga rechtop staan en vouw uw handen achter uw rug. Vervolgens schuift u de handen langs de rug omhoog richting de schouderbladen. Schuif de handen rustig terug naar de beginpositie en herhaal deze beweging.

Ga rechtop staan en vouw uw handen achter uw rug. Vervolgens beweegt u uw handen van de rug af. Beweeg de armen rustig terug naar de startpositie en herhaal deze beweging.

Week 2

Tijdens het oefenen is het belangrijk goed door te ademen en rechtop te zitten of te staan. Laat de schouders niet hangen, maar trek ze eerder iets achterwaarts. Wanneer u wordt bestraald, is het zinvol om 2 jaar lang, na de laatste behandeling, de oefeningen dagelijks te herhalen.

Ronddraaien schouders

​Ga rechtop zitten of staan en laat uw armen ontspanen hangen. Probeer nu de armen te laten hangen en rondjes naar voren te draaien met de schouders. Probeer na een aantal herhalingen ook rondjes naar achteren te draaien.

Anteflexie (volledig)

Beweeg beide armen gestrekt omhoog en probeer zo hoog mogelijk te komen (tot de oren).

Breng de armen omhoog en probeer ze samen te brengen boven het hoofd.

Ga rechtop zitten of staan en vouw uw handen achter uw rug. Vervolgens beweegt u uw handen van de rug af. Beweeg de armen rustig terug naar de startpositie en herhaal deze beweging.

Ga rechtop zitten of staan en vouw uw handen achter uw rug. Vervolgens schuift u de handen langs de rug omhoog richting de schouderbladen. Schuif de handen rustig terug naar de beginpositie en herhaal deze beweging.