Menu
Fysiotherapie

Oefeningen na borstkankeroperatie

Kies de oefeningen wat door uw fysiotherapeut is geadviseerd. Als u twijfelt kunt u het beste overleggen met uw behandelend fysiotherapeut.

Oefeningen na een borstkankeroperatie

U hebt een borstoperatie ondergaan, waarbij ook uw schildwachtklier of meerdere okselklieren zijn verwijderd. Voor uw herstel geven wij u in bijgevoegde folder adviezen en oefeningen voor de eerste weken na de operatie.

Download de folder

Oefeningen

Dit oefenprogramma bestaat uit een aantal korte video’s, die elk een oefening laten zien voor de hand, elleboog en de schouder. Uw fysiotherapeut zal adviseren welke oefeningen voor u van belang zijn en hoe vaak u de oefening dient uit te voeren per dag. Omdat elk lichaam anders reageert op inspanning, kan het per dag verschillen hoe vaak u een oefening kunt uitvoeren. Als een oefening te zwaar is of u niet in staat bent om deze uit te voeren, sla deze dan over en bespreek dit met uw fysiotherapeut.

WEEK 1

  • Gebruik de arm zo gewoon mogelijk maar wek geen pijn op bij bewegen.
  • Vermijd bewegingen boven schouderhoogte.
  • Vermijd belasting (o.a. tillen van boodschappen, stofzuigen, vegen, fietsen).
    Week 2, 3 en 4

WEEK 2, 3 EN 4

  • Doe oefeningen 1,2,3 en 4 met lichte rek op de wond.
  • Herhaal de oefeningen 2x per dag, 5x per oefening.
  • Gebruik de arm zo gewoon mogelijk, nu ook boven schouderhoogte.
  • Begin met lichte huishoudelijke activiteiten op geleide van de pijn.

Oefening 1. Optrekken schouders​

Trek uw schouders op en ontspan ze weer. De armen blijven langs het lichaam hangen.

Laat uw armen langs uw lichaam hangen Beweeg beide armen gestrekt naar voren tot de pijngrens of maximaal tot schouderhoogte. Beweeg de armen vervolgens op dezelfde wijze terug naar de beginpositie. Herhaal deze beweging.

Ga rechtop staan en vouw uw handen achter uw rug. Vervolgens beweegt u uw handen van de rug af. Beweeg de armen rustig terug naar de startpositie en herhaal deze beweging.

Ga rechtop staan en vouw uw handen achter uw rug. Vervolgens schuift u de handen langs de rug omhoog richting de schouderbladen. Schuif de handen rustig terug naar de beginpositie en herhaal deze beweging.

Lees voor de oefeningen vanaf week 5 bovenstaande folder.