Menu
Fysiotherapie

Oefeningen na een amputatie

Deze informatie volgt binnenkort.

Tips en adviezen na de operatie

Na de operatie kan uw stomp gezwollen zijn, hiervoor komt de fysiotherapeut langs om u tips en adviezen te geven om de zwelling te verminderen. Ook zal de fysiotherapeut tijdens de opname samen met u trainen bij het in-/uit bed draaien, het in de (rol)stoel komen, het staan en het leren lopen met een loophulpmiddel of in een loopbrug.

Doelen

  • Het soepel en bewegelijk houden van de gewrichten.
  • Behoud van conditie en kracht van de spieren in armen, benen en romp.
  • Zo zelfstandig mogelijk leren functioneren zonder prothese, zoals; van lig naar zit, van zit naar stand en eventueel bewegen met een loophulpmiddel.
  • Stomp verzorging, zoals; het aan en uitdoen van een liner (een soort hoes) als deze om de stomp heen mag.

Hieronder vindt u oefeningen die hieraan bij zullen dragen. Afhankelijk van de locatie van de amputatie zijn er verschillende oefeningen en hulpmiddelen die toepasselijk zijn voor uw herstel.

Oefeningen

Het is van belang dat u goed kracht behoud in het gehele lichaam, dit helpt verder in het herstelproces bij het lopen (met een prothese). Hiervoor is het blijven bewegen belangrijk, denk hierbij aan; actief zitten, uw armen geregeld inzetten en specifieke oefeningen voor belangrijke spiergroepen. Voor alle oefeningen geldt dat deze de pijnklachten niet extra moeten uitlokken in/rond om de amputatiewond. Indien u toch extra pijnklachten ervaart, overleg dan met uw fysiotherapeut. Stijfheid en een ‘trekkend’ gevoel kan en mag u wel ervaren tijdens het oefenen.

We houden bij alle oefeningen een algemene frequentie aan. Indien dit niet haalbaar is, wordt er overlegd met de fysiotherapeut over een passende frequentie.

Wanneer

3 keer per dag (Ochtend/middag/avond)

Herhalingen

10-15 herhalingen per oefenin

Series

3 series met een tussenpauze