Menu
Fysiotherapie

Matig intensieve oefeningen

Dit oefenprogramma bestaat uit een aantal korte video’s, die u in de stoel kunt uitvoeren om uw conditie en kracht op peil te houden. We adviseren om deze oefeningen 1 tot 2 keer per dag uit te voeren. Wanneer u niet deze oefeningen te zwaar vindt, kun u ook de lichtere oefeningen doen. Wanneer u de oefeningen als licht ervaart, kunt u de zwaardere oefeningen eens te proberen.

Oefeningen

Omdat elk lichaam anders reageert op inspanning, zal het per dag verschillen hoe vaak u een oefening kunt uitvoeren. Als een oefening te zwaar is of u niet in staat bent om deze uit te voeren, sla deze dan over en bespreek dit met uw verpleegkundige of fysiotherapeut.

Ga rechtop in een stoel zitten met armleuningen. Leg de armen ontspannen op de leuningen en zorg dat beide voeten stevig op de grond staan. Probeer nu rustig uw been te strekken door uw knie recht te maken. Trek hierbij de voet naar u toe. Houd deze beweging 5 seconden vast en keer rustig terug naar de beginpositie. Herhaal deze beweging met beide benen.

Ga rechtop zitten in een stoel met armleuningen. Leg de armen op de leuningen en zorg dat beide voeten stevig op de grond staan. Terwijl de voeten blijven staan, schuift u rustig iets naar voren, zodat u op het puntje van de stoel zit. Beweeg uw romp iets naar voren, zodat de neus boven de knieën is. Duw u nu rustig op vanuit de stoel door de ellebogen te strekken en de benen aan te spannen om tot stand te komen.

Als het u niet lukt om te gaan staan, gaat u na het opduwen rustig weer op de stoel zitten en herhaalt u deze beweging. Als het lukt om te gaan staan dan strekt u zichzelf helemaal op totdat u staat en gaat u daarna rustig weer zitten. Vervolgens herhaalt u deze beweging door meerdere keren te gaan staan en weer gaan zitten.

Ga rechtop zitten in een stoel met armleuningen. Zorg dat beide voeten stevig op de grond staan. Beweeg beide armen rustig voorwaarts omhoog. Vervolgens probeert u een denkbeeldige appel te plukken door de armen afwisselend uit te strekken naar boven. Herhaal deze beweging.

Ga rechtop zitten in de stoel met de voeten op de grond. Beweeg uw voet zover mogelijk over de grond naar achteren. Wanneer u niet verder kunt houdt u de beweging 5 seconden vast en beweegt u de voet weer rustig naar voren. Herhaal deze beweging.

Ga rechtop staan en steun met uw handen op de rugleuning van een stoel of looprek. Maak een lichte kniebuiging en strek u vervolgens weer uit. Herhaal deze beweging.

Ga rechtop staan en steun met uw handen op de rugleuning van een stoel of looprek. Ga op uw tenen staan en neem vervolgens weer steun op de gehele voet. Herhaal deze beweging.