Menu
Diëtetiek

Voeding rondom een operatie

Voeding bij fasttrack

Na een darmoperatie en een vaatoperatie (EVAR) is het belangrijk om in een goede voedingstoestand en in conditie te blijven. Door ziekte, operatie en/ of eventuele behandelingen heeft u lichaam meer eiwit en energie nodig dan normaal. Vooral eiwit is een belangrijke bouwstof voor de spieren.

Wanneer u voldoende eiwit en energie binnen krijgt, zal u spiermassa minder snel afnemen en heeft u minder gewichtsverlies, waardoor het risico op ondervoeding wordt verkleind. Bij voldoende eiwit en energie wordt het herstel bevorderd en het risico op infecties verminderd; ook zal de wondgenezing verbeteren.

Na de operatie is het van belang om uw voeding weer rustig op te bouwen. Hierbij wordt een energie-en eiwitverrijkte voeding met aanvullende drinkvoeding verstrekt.

Voor de operatie

Tot 2 uur voor de operatie mag u helder vloeibare dranken gebruiken. Daarnaast krijgt u 2 uur voor de operatie 2 flesjes Pre-Op, wordt door verpleegkundige verstrekt.

Kort na de operatie

Begint u met het drinken en eventueel eten van een beschuit, boterham of toetje.

De dag na de operatie

Is het van belang om uw voeding weer rustig op te bouwen. Hierbij wordt een energie- en eiwitverrijkte voeding met aanvullende drinkvoeding verstrekt.

Bij de hoofdmaaltijden krijgt u producten, zoals:

  • Verrijkte pap, vla, moes, kwark, yoghurt.
  • Dubbel hartig beleg (kaas/ vleeswaren).
  • Voedingssuiker in elke drank.

Tussendoortjes vanaf eerste dag na de operatie

Ter aanvulling om de voeding te optimaliseren krijgt u vier keer daags ½ flesje energierijke drinkvoeding om 10, 12, 15 en 20 uur. Zo nodig komt de diëtist langs tijdens opname om samen met u de voeding te bespreken voor een goed herstel.

Tips

  • Verdeel het eten en drinken goed over de dag.
  • Eet en drink waar u zin in heeft, eet kleine porties.
  • Als het eten tegenstaat, probeer het op een later tijdstip opnieuw.

Wat is een Pre-Op drankje?

Pre-Op is een heldere koolhydraatdrank ter voorbereiding op een operatie. De mineralen zorgen voor een snelle opname van koolydraten en vocht in uw lichaam. De koolhydraten (=suikers) in Pre-Op zorgen ervoor dat u:

  • minder dorst, minder honger en minder angst heeft vóór de operatie;
  • uw lichaamsreserves behoudt;
  • zich beter voelt na de operatie;
  • samen met andere factoren kan het bijdragen aan een verkorting van het ziekenhuisverblijf.

Wat is energierijke drinkvoeding?

Energierijke drinkvoeding is een vloeibare voeding die calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen bevat. Het gebruik van drinkvoeding is een manier om uw voeding energie- en/of eiwitrijker te maken.

Wat is helder vloeibare drank?

Onder helder vloeibare dranken wordt verstaan: koffie en thee zonder melk, eventueel met suiker, water, heldere sap, limonade en bouillon.