Menu
Diëtetiek

Voeding rondom een operatie

Voeding bij fasttrack

Na een darmoperatie en een vaatoperatie (EVAR) is het belangrijk om in een goede voedingstoestand en in conditie te blijven. Door ziekte, operatie en/ of eventuele behandelingen heeft u lichaam meer eiwit en energie nodig dan normaal. Vooral eiwit is een belangrijke bouwstof voor de spieren. Wanneer u voldoende eiwit en energie binnen krijgt, zal u spiermassa minder snel afnemen en heeft u minder gewichtsverlies, waardoor het risico op ondervoeding wordt verkleind. Bij voldoende eiwit en energie wordt het herstel bevorderd en het risico op infecties verminderd; ook zal de wondgenezing verbeteren. Na de operatie is het van belang om uw voeding weer rustig op te bouwen. Hierbij wordt een energie-en eiwitverrijkte voeding met aanvullende drinkvoeding verstrekt.

Voeding tijdens uw opname

Wat houdt dat in?

  • Neem verrijkte producten bij de hoofdmaaltijden, zoals pap, vla, moes, kwark, yoghurt.
  • Dubbel hartig beleg (kaas/ vleeswaren).
  • Voedingssuiker in elke drank.

Voor de operatie

Tot 2 uur voor de operatie 2 flesjes Pre-Op, wordt door verpleegkundige verstrekt.

Dag van operatie

Na de operatie begint u met drinken en eventueel een beschuit, boterham of toetje. Zo nodig komt de diëtist langs tijdens opname om samen met u de voeding te bespreken voor een goed herstel.

Na de operatie

Eet en drink waar u zin in hebt, kleine porties;

  • Rustig voeding weer gaan opbouwen;
  • Verdeel het eten en drinken goed over de dag;
  • Als het eten tegenstaat, probeer het op een later tijdstip opnieuw.

Tussendoortjes vanaf 1e dag na de operatie

Ter aanvulling om de voeding te optimaliseren krijgt u 4x daags ½ flesje energierijke drinkvoeding om 10, 12, 15 en 20 uur.