Menu
Defecatie Expertise Centrum (DEC)

1e polikliniekbezoek

Komt u binnenkort naar het Defecatie Expertise Centrum. Hier leest u meer wat u kunt verwachten bij het eerste polikliniek bezoek.

Wat is een Defeacatie Expertise Centrum (DEC)?

Dit is een polikliniek voor patiënten met ontlastingsincontinentie of verstopping, waarbij medicijnen het probleem niet oplossen.

Voorbereiding thuis
Voor uw komst ontvangt u van ons een vragenlijst. Vul deze thuis in. Die vragenlijst geeft ons inzicht in wat uw klachten zijn en welke onderzoeken en behandelingen u eventueel hebt ondergaan. Stuur de ingevulde vragenlijst per post retour met bijgevoegde antwoordenveloppe.

Meenemen
Wilt u bij uw bezoek meenemen:

  • Uw patiëntenpas. Hebt u dit nog niet of moet die gewijzigd worden, meldt u zich dan bij de receptie hoofdingang met uw verzekeringsbewijs en identificatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Een actueel overzicht van de medicijnen (verkrijgbaar bij uw apotheek).
  • De verwijsbrief van de huisarts.

Melden
U komt op de dag en tijdstip dat met u is afgesproken naar de polikliniek Heelkunde, route 77 of 87.

Wat kunt u verwachten tijdens dit bezoek?
U maakt kennis met de chirurg en verpleegkundige die gespecialiseerd zijn in ontlastingsincontinentie en verstopping. De verpleegkundige neemt met u de vragenlijst door. Afhankelijk van uw klachten en voorgeschiedenis kan het zijn dat er nog onderzoeken worden afgesproken. Hierna komt u op de poli terug voor de uitslag en het behandelplan.

Wat gebeurt er na het bezoek?
Soms bestaat de behandeling uit een aanpassing in het dieet, (andere) medicijnen, bekkenbodemfysiotherapie, een behandeling met darmspoelen of zo nodig een operatie.

Download de folder